U Rafineriji nafte Rijeka pokrenuta proizvodnja goriva u punom kapacitetu

RIJEKA Nakon što su krajem travnja započele aktivnosti pokretanja i stabilizacije procesnih postrojenja, Rafinerija nafte Rijeka kreće s proizvodnjom goriva u punom kapacitetu. Radovi koji su izvedeni u privremenom zastoju omogućuju Ini učinkovit nastavak provedbe Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, trenutačno najvećeg i najvrjednijeg industrijskog projekta u Hrvatskoj u koji INA ulaže više od 630 milijuna eura.

Zbog radova na postojećim postrojenjima u okviru Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka prerada je bila obustavljena od studenoga 2022. To je bilo planirano zbog potrebe za nadogradnjom i povećanjem kapaciteta procesnih jedinica SRU – Jedinice za rekuperaciju sumpora i HCU – Hidrokrekinga, kako bi se one uskladile s novim postrojenjem za obradu teških ostataka.

Na postrojenju Hidrokrekinga ugrađena je i nova Stripper Product kolona visoka 38 metara i teška više od 110 tona. Za to je bila potrebna opsežna priprema i organizacija, jer se kolona morala postaviti unutar postojećeg postrojenja. Podizanje i ugradnja izvršeni su uz pomoć dvije dizalice, od kojih je glavna imala impresivnu nosivost od 600 tona. Izvedeno je i više od 180 priključaka novog postrojenja na postojeća postrojenja, čime je osiguran budući priključak novog postrojenja u sustav rafinerije bez potreba za zastojem. Po završetku radova i ispitivanja svih sustava rafinerija je započela aktivnosti pokretanja procesnih postrojenja te danas radi u punom kapacitetu.

Ovom prilikom rafineriju su u pratnji menadžmenta Ine i predstavnika ministarstva obišli Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine, te Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Ovom investicijom Ine većom od 630 milijuna eura u modernizaciju riječke rafinerije, u postrojenje za obradu teških ostataka, osigurava se budućnost rafinerijskog poslovanja u Hrvatskoj. No, to nije samo pitanje poslovanja i prerade naftnih derivata, nego i važan element energetske sigurnosti Hrvatske koji zajedno s drugim politikama koje provodimo čini Hrvatsku otpornijom na eventualne vanjske šokove i promjene u okruženju - izjavio je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

- Provedbom ovog dijela projekta još smo korak bliže završetku izgradnje novog postrojenja za obradu teških ostataka, a očekujemo da će se to dogoditi sredinom 2024. godine. Ovo je jedan od naših ključnih projekata iz više razloga. Omogućit će nam dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja, eliminirat će našu ovisnost o proizvodima pod sankcijama, smanjiti potrebu za uvozom dizela, a sve to doprinijet će većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih tržišta na kojima INA posluje - istaknuo je Péter Ratatics, predsjednik Uprave INA-e.

Péter Ratatics, predsjednik Uprave INA-e i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja

Svi daljnji radovi na projektu moći će se odvijati istodobno s radom rafinerije. Sljedeća planirana obustava rafinerije očekuje se početkom 2024. godine, zbog redovitog remonta. U sklopu tog gotovo tromjesečnog zastoja obavit će se uobičajeni radovi održavanja te provesti projekti energetske učinkovitosti i zamjena katalizatora. U sljedećem razdoblju nastavljaju se radovi na novom postrojenju za obradu teških ostataka.

- Do kraja godine završit ćemo izgradnju koksne jame, konstrukcije staze buduće koksne dizalice te se nastavljaju mehanički radovi (cjevovodi i uređaji) kao i elektroinstrumentacijski radovi. Dovršit će se izgradnja nove luke i silosa te obaviti ostali radovi na novoj infrastrukturi  - izjavila je Vedrana Janjić, direktorica Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

Projekt je trenutačno na 76 % gotovosti, dok je izgradnja na 60 % realizacije, priopćili su iz INA-e.

D.G.