U pulsku luku pristao Aurelio Visalli, najmoderniji brod talijanske obalne straže

PULA - U pulsku luku 19. lipnja 2023. godine uplovio je novi brod talijanske Obalne straže CP422 Aurelio Visalli, porinut 13. prosinca 2022. godine. Tim je povodom održana tiskovna konferencija u pulskoj luci koju je organizirao Generalni konzulat Republike Italije u Rijeci.

Generalni konzul Davide Bradanini zahvalio se svima prisutnima na dolasku s obzirom na važnost teme, ali i suradnje općenito između Italije i Hrvatske. Konzul je rekao da je ovo već treći posjet Obalne straže Republike Italije Republici Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Prisjetio je prisutne da je u pulskoj je luci već bio usidren brod talijanske ratne mornarice što isto tako upućuje na veliku razinu suradnje. Konzul je podsjetio na zaključeni državni sporazum u vezi isključive ekonomske zone Jadranskog mora i na sve veću potrebu međusobne suradnje po mnogim temama.

Zapovjednik broda Andrea Graziani opisao je tehničke detalje broda Aurelio Visalli. Radi se o trećem brodu klase nazvane Angeli del Mare koji obavlja sve zadaće pomorske policije kao i zadaće potrage i spašavanja na moru. Ovaj samoispravljajući nepotopni patrolni brod ističe se odličnim maritivnim sposobnostima, te se može koristiti i u posebno kritičnim meteorološkim i morskim uvjetima. Posjeduje naprednu verziju pogona i suvremene komunikacijske tehnologije, a njegov zapovjedni i kontrolni centar omogućavaju veću autonomiju, veće smještajne kapacitete i bolje logističke uvjete za posadu i spašene putnike. Ukupni kapacitet broda je 150 osoba i 10 članova posade. Brod ima sedam mjeseci. Ukupna dužina broda je 33,60 metra i dostiže brzinu od 30 čvorova te je pogodan za brzo djelovanje na moru.

Istaknuo je nužnost sve veće suradnje između država te nadležnosti koje su im dodijeljene, a posebno ovom brodu i akcija spašavanja na moru, nadzor nad ribolovom i ekološkom zaštitom mora, kao i zaštita okoliša.

Zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul rekao je da je ponosan i zadovoljan što je brod Obalne straže Aurelio Visalli došao u Pulu.

- Ovo je prilika za susret i motiv za daljnju suradnji obje strane obala našeg Jadranskog mora i naših dviju država. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da ovaj brod dođe u Pulu, Generalnom konzulatu u Rijeci i kapetanu broda - rekao je zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul te istaknuo da je ovo je za nas vrlo značajan trenutak.

U srijedu, 21. lipnja 2023. godine, brod će u vremenu od 10:00 do 12:00 sati te od 15:00 do 18:00 sati biti otvoren za posjete građanstva bez obveze prethodne najave.

U četvrtak, 22. lipnja 2023. godine, predviđeni su obilasci broda u organiziranim grupama samo za članove Zajednica Talijana u organizaciji Talijanske Unije, uz prethodnu najavu.

Brod Aurelio Visalli ostaje usidren u pulskoj luci do subote, 24. lipnja 2023. godine.

D.G.