U pulski akvarij stigao novi zanimljivi egzotični stanovnik

Prirodno obitava u prašumama na području Meksika, Srednje Amerike i sjeverne Kolumbije, a većinu vremena provedu na granama drveća ili grmovima te su vrlo teško uočljivi.

- Predstavljamo vam juvenilnu jedinku smeđeg basiliska (Basiliscus vittatus), novog stanovnika našeg akvarija kojeg smo dobili u sklopu razmjene s mađarskim ZOO Sosto - ponosno su objavili stručnjaci iz pulskog akvarija.

Karakterističan je po trima krijestama koje se nalaze na glavi, duž leđa i na repu. Trenutno se nalazi u karantenskoj nastambi, ima duljinu oko 15 cm, a dostiže duljinu tijela od 60 cm, od čega im rep čini oko 75 % ukupne duljine.

Solitarne su životinje smeđe boje. Prirodno obitava u prašumama na području Meksika, Srednje Amerike i sjeverne Kolumbije, a većinu vremena provedu na granama drveća ili grmovima te su vrlo teško uočljivi. Hrane se kukcima.

Zahvaljujući njihovim anatomskim karakteristikama mogu trčati po vodi 10-20 m, a ujedno su i vrlo dobri plivači. Prema IUCN-u ubrajaju se u najmanje zabrinjavajuću (LC) svojtu, objasnili su iz akvarija.

I.N.