U Puli predstavljanje knjiga "Geneza antifašizma u Istri" i "Društvo i otpor fašizmu"

PULA - Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula organiziraju predstavljanje knjiga Milana Radoševića „Geneza antifašizma u Istri“ i Renata Matića „Društvo i otpor fašizmu. Istarski poučak i globalni izazovi“ koje će se održati u dvorani središnje knjižnice u petak, 27. siječnja 2023., u 18 sati.

Uz autore, o knjigama će govoriti Damir Agičić, Darko Dukovski i Vjeran Katunarić.

Foto: Grad Pula

Milan Radošević (Pula, 1983.), povjesničar, viši znanstveni suradnik na Zavodu za povijesne i društvene znanosti HAZU-Područnoj jedinici u Puli. Proučava povijest Istre i Kvarnerskog primorja u 20. stoljeću, posebno političku povijest s naglaskom na fašizam i antifašizam te socijalnu povijest s naglaskom na javno zdravstvene procese. Do sada je objavio dvije autorske i tri uredničke knjige te stotinjak stručnih i znanstvenih radova, osvrta, priopćenja, prikaza i kataloga izložbi. Vanjski je suradnik na doktorskim studijima na Sveučilištima u Kopru, Zagrebu i Dubrovniku. Jedan je od osnivača i predsjednik Istarskog povijesnog društva.

Renato Matić (Vinkovci, 1963.), sociolog, redovni profesor Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je (1988.), magistrirao (1994.) i doktorirao sociologiju (2001.), potonje na temu “Neke vrijednosne odrednice devijantnog ponašanja u hrvatskom društvu. Područja njegova znanstveno-istraživačkog i nastavničkog djelovanja, uz opću sociologiju, jesu sociologija kriminala i društvene devijantnosti, problemi nasilja i korupcije te društveni uzroci predrasuda i diskriminacije s naglaskom na devijantne pojave i probleme hrvatskog društva u razdoblju tranzicije.

I.G.