U Puli krenula kontrola populacije galeba klaukavca – Pozivaju građane da dojave gdje su im gnijezda

PULA – U Puli je započela kontrola populacije galebova klaukavaca, a koju provodi Veterinarska bolnica Poreč. Riječ je o projektu koji se u zapadnoj Istri provodi više od 10 godina, a čiji je cilj smanjiti populaciju ovih sve nasrtljivijih ptica u urbanim područjima.

Projekt je to koji se u Poreču provodi još 2011. godine, a gdje je smanjena populacija galebova u gradu za čak 70%. U projekt su se kasnije uključili Novigrad, Rovinj i Pula, iz čije turističke zajednice pozivaju građane da im dojave ukoliko su galebovi napravili gnijezdo na njihovim kućama.

Kontrola i suzbijanje populacije galebova uključuje monitoring dronovima te postavljanje lažnih jaja u njihova gnijezda kako bi ih odvratili od urbanih područja, gdje su, kažu veterinari, postali prilično nasrtljivi i svojevrsna prijetnja građanima, osobito nakon što je krenula sanacija odlagališta otpada Kaštijuni.

Prijave gnijezda mogu se dojaviti na dežurni telefon 091/5216783 ili putem e-maila: info@veterina-porec.com i veterinarska.ambulanta-porec@inet.hr.

Detaljne informacije vezane uz kontrolu i suzbijanje populacije galebova na području Pule možete pronaći na službenoj web stranici grada.

J.K.