Uređenje Parka Anne Frank u Puli

PULA - Prigodnim programima u Puli je u petak obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, a Grad je pokrenuo postupak imenovanja Parka Anne Frank na zelenoj površini uz veterinarsku stanicu na Punti.

- Odluke su donesene, povjerenstva su potvrdila tu inicijativu. Još kao ravnatelj Gimnazije, donio sam stablo kestena Anne Frank iz Amsterdama u Pulu, koje smo posadili u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, a sada želimo proširiti tu priču i posvetiti jedan park u Puli upravo Anni Frank, koja je simbol žrtve - rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

- Vjerujem da će Park Anne Frank u Puli biti jedna dobra poruka svima - istaknuo je.

Podsjetio je kako se u školama za lektiru čita 'Dnevnik Anne Frank', dodajući da će to "biti jedna dobra i plemenita poruka sjećanja, ali i upozorenja svim mladim generacijama da se protiv ideologija i protiv takvog nečeg što se dogodilo u povijesti moramo boriti, glasno progovarati, podsjećati, motivirati i educirati da možemo stvarati bolji svijet".

Dodao je da je otvorenje Parka Anne Frank planirano tijekom predsjedanja Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA) od ožujka 2023. i u 2024. godini, prenosi Tportal.

Naime, kako podsjećaju iz Grada, Vlada je, uoči hrvatskog predsjedanja IHRA-om, uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo predsjedanja IHRA-om i Tajništvo predsjedanja IHRA-om s kojima će se dogovoriti o pojedinostima vezanim uz otvorenje Parka Anne Frank.

U sklopu otvorenja, planirano je i preseljenje kestena Anne Frank iz okoliša Doma hrvatskih branitelja na novu lokaciju, čime bi se dodatno istaknula povezanost i simbolika. Sadnica kestena dobivena je presađivanjem drveta ispred kuće u Amsterdamu u kojoj su se djevojčica Anna Frank i njezina obitelj skrivali tijekom Drugoga svjetskog rata, a 2018. godine dobila ju je pulska Gimnazija.

Večeras će se u Istarskom narodnom kazalištu izvesti predstava 'Iznad duge'. Riječ je o obnovljenoj predstavi nastaloj kao završna prezentacija Dramskog studija tog kazališta, a nekoliko motiva iz knjige 'Dnevnik Anne Frank' poslužilo je za stvaranje antiratne priče koja je, nažalost, svevremenska. U kinu Valli prikazan je najnoviji animirani film Arija Folmana 'Gdje je Anna Frank?' koji je premijeru imao prošle godine u Cannesu.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

U Puli prigodno obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta - U pripremi otvorenja Parka Anne Frank
U petak, 27. siječnja obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust. U Gradu Puli će se prigodnim programima Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obil…