U pripravnosti 150 vojnika za pomoć u slučaju poplava

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave za koordinaciju tih aktivnosti.

150 pripadnika Hrvatske vojske od petka, 4. kolovoza 2023., nalazi se u pripravnosti za pružanje pomoći snagama civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava. Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske nalazi se u vojarni u Karlovcu.

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane i na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Podsjećamo, za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana je procedura važećim Zakonom o obrani (čl. 59. i 60.), a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatske vode donijele Rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava
Hrvatske su vode za 5. kolovoza donijele Rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin i na Malom slivu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok). Ovo su upute za građane u slučaju