U Preku predstavljen Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka

PREKO – Državni tajnik Šime Erlić i djelatnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije boravili su na otoku Ugljanu, u Općini Preko gdje su predstavili Nacionalni plan razvoja otoka i Registar otoka.

Državni tajnik Erlić tom je prilikom rekao: “Danas smo u Preku na otoku Ugljanu predstavili nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka kao ključnog dokumenta za razvoj otoka u razdoblju 2021.-2027.”.

– Ovim dokumentom usmjerit će se 6 milijardi kuna sredstava u otočne prioritete koji su dobiveni od lokalnih otočnih dionika. Dokumentom su prepoznati glavni problemi naših otoka poput bolje prometne povezanosti, povećanja dostupnosti zdravstvene zaštite, vodoopskrbe i odvodnje, energetske učinkovitosti, zaštite kulturne i prirodne baštine, te razvoja otočnog gospodarstva kao i brojnih drugih razvojnih mjera – istaknuo je Šime Erlić.

Foto: MRRFEU

Ovaj dokument temelj je za određivanje prioritetnih područja ulaganja iz sredstava Europske unije za otoke, zato je naglašeno kako će oni biti osnova za pregovore s Europskom komisijom kod donošenja novih operativnih programa iz kojih će se vršiti financiranje u sljedećoj financijskoj perspektivi, iz do sada najveće omotinice EU sredstava za Hrvatsku u iznosu većem od 24 milijarde eura, naglasio je državni tajnik.

Državni tajnik je posebno je istaknuo važnost novog operativnog programa naziva Integrirani teritorijalni program, a koji je u sklopu svojih nadležnosti predložilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za jačanje uloge lokalne razine u provedbi EU fondovske politike, gdje su među ostalim posebno prepoznati otoci i potrebe otoka te će za njih nakon završenih pregovora s Europskom komisijom po prvi puta na ovaj način biti osigurana omotnica sredstava za razvojne projekte.

Državni tajnik Erlić na kraju je napomenuo kako je u mandatu ove Vlade od 2016. godine u otoke uloženo 7,5 milijardi kuna kroz nacionalna i EU sredstva.

Foto: MRRFEU

Ovom prigodom državni tajnik Šime Erlić uručio je ugovor o sufinanciranju EU projekta “Energetska obnova zgrade Općine Preko na adresi Trg hrvatske nezavisnosti 2, Općina Preko” načelniku Općine Preko gospodinu Juri Brižiću u iznosu od 446.074,22 kuna.

Pomoćnica ministrice Tajana Huzak rekla je kako Ministarstvo regionalnoga razvoja kontinuirano radi na razvoju i unaprjeđenju uvjeta života na otocima kroz razne programe, mjere i aktivnosti – Program razvoja otoka koji predstavlja sustavno ulaganje u male kapitalne projekte izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture, potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, subvencioniranje otočnog javnog cestovnog prijevoza čime su otočani ostvarili pravo na besplatni prijevoz.

– Danas smo predstavili i nacrt Nacionalnog plana razvoja otoka za razdoblje 2021.-2027. a koji predstavlja strateški dokument kroz koji će se usmjeriti oko 7,9 milijardi kuna ulaganja. Plan podrazumijeva financiranje za projekte gospodarenja otpadom, gradnje i obnove vrtića, škola, domova zdravlja, bolje brodske povezanosti, stambeno zbrinjavanje, ali i pomoći socijali, poticanje poduzetništva i civilnog društva –  kazala je Huzak.

Ovaj Plan je rezultat zajedničkog rada i međusobne koordinacije svih sudionika otočne razvojne politike – resornih tijela državne i javne uprave, jedinica regionalne i lokalne samouprave, regionalnih koordinatora te predstavnika civilnog društva i znanstvene zajednice (44 osobe radne skupine).

D.G.