U prekidu linije prema Kvarneru, narančasto upozorenje na vjetar i količinu kiše

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za nedjelju narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića kao i sjeverne Dalmacije.

Hrvatski autoklub izvještava da su zbog loših vremenskih uvjeta trenutno u prekidu:

  • trajektna linija:  Porozina-Brestova;
  • katamarnske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka.

Brodska linija Ilovik-Mali Lošinj plovi s pristajanjem u luku Veli Lošinj.

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - istaknuli su.

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

Nautičare se osim na mjestimične udare juga od 35-45 čvorova, upozorava i na ponegdje moguće nevere.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu - poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

D.G.