U poznatom dvorcu niče muzej brodogradilišne povijesti Kraljevice

KRALJEVICA - Grad Kraljevica bogate brodogradilišne povijesti uskoro će dobiti muzej brodogradnje i ribarstva, da bi budući naraštaji imali spomen na škver Kraljevica i bogatu povijest ribarstva. Ugovor o radovima s izvođačem je potpisan u srijedu i time je počeo proces uređenja muzeja kojeg Kraljevica zaslužuje.

Muzej će biti smješten na prvom katu Dvorca Nova Kraljevica, te će biti opremljen brojnim eksponatima. Pokretač i suinvestitor malog muzeja brodogradnje i ribarstva je Grad Kraljevica, a kako se očekuje, investicija je vrijedna dva milijuna eura, javlja Radio Rijeka.

- Muzej će biti spomen na brojne generacije Kraljevčana koji su radili u brodogradilištu - naglašava gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

- Tu je i spomen na ribare, jer, kako je znano, u prošlosti su na području grada Kraljevice bile brojne tunere za ulov tune. Posjetitelji će kroz eksponate, ali i virtualno moći doživjeti bogatu povijest ovog grada - najavio je gradonačelnik.

Čandrlić kaže da oko budućeg postava muzeja razgovaraju s Prirodoslovnim muzejem te da se dio budućih eksponata trenutno nalazi u sklopu kraljevičkog brodogradilišta.

- Razgovarao sam s građanima i oni sami nude svoje kućne, ako mogu tako reći, eksponate. Razgovarao sam s nekoliko supruga bivših pomoraca koje su izrazile želju da uniforme i još neke vrijedne osobne stvari danas-sutra ustupe budućem muzeju. Naravno, cijeli postav neće biti odmah pripremljen, već će se s vremenom nadopunjavati, kako je i običaj - kazao je gradonačelnik Kraljevice.

D.G.