U potrazi za sklatom kartirali morska staništa otoka Molata

MOLAT – Krajem svibnja i početkom lipnja ove godine provedeno je terensko istraživanje i kartiranje morskih staništa otoka Molata, sa svrhom očuvanja vrste morskog psa sklata. Snimalo se pod morem i iz zraka, no sklat nije pronađen.

U Jadranskom moru zabilježene su dvije vrste sklata, sklat sivac (S. squatina) i sklat žutan (S. oculata), manje učestala vrsta. Sklatovi su se nekoć lovili specijaliziranim mrežama nazvanim sklatare i bili su važne ciljane vrste na cijelom području Jadrana. Međutim, nakon 1960-ih njihov ulov je drastično pao.

Foto: WWF

Područje oko otoka Molata identificirano je kao potencijalno žarište vrste S. squatina, jer je tamo posljednjih godina najčešće viđen, a ponekad i ulovljen.

Udruga Sunce je u suradnji s WWF Adria te uz logističku podršku ronilačkog centra Draulik Milna provela istraživanje podmorja otoka Molata u periodu od 28. svibnja do 3. lipnja ove godine kako bi stvorili preduvjet za buduće praćenje stanja i donošenje mjera upravljanja stanišnim tipovima i vrstama (poput naselja cvjetnice Posidonia oceanica) kao i zaštitu ugroženih vrsta (poput morskog psa sklata Squatina squatina).

Foto: Livada morske cvjetnice posidonije/Udruga Sunce

Kartiranje staništa i vrsta provedeno je prema protokolima koji Udruga Sunce već godinama primjenjuje u terenskim istraživanjima. Ronioci rone u parovima, duž linijskog transekta, održavajući direktno iznad sebe ronilačku plutaču, na koju je privezan vodonepropusni spremnik u kojem se nalazi GPS uređaj.

Foto: Ronilac povlači ronilačku plutaču po granici staništa/Udruga Sunce

Tijekom zarona na pločice zapisuju podatke o tipu staništa, njegovom stanju, prisutnosti invazivnih i ugroženih vrsta. S obzirom da je cilj napraviti kartu što većeg područja, u istraživanju su korišteni i podvodni skuteri. A podaci su se prikupljali i iz zraka uz pomoć drona.

Posebno se obraćala pozornost na pješčana područja unutar livada s ciljem pronalaska sklata, a tijekom noći pregledavane su i pliće pješčane uvale.

Iako sklata nisu uspjeli pronaći i snimiti, zabilježeno je nekoliko vrsta hrskavičnjača i mozaici staništa pogodnih za njihovo razmnožavanje i razvoj. Iz Udruge Sunce ističu kako će ovo istraživanje biti podloga za uspostavu mjera za očuvanje sklata te prisutnih područja ekološke mreže važnih za očuvanje livada posidonije, grebena i morskih špilja.

K.B.