U potpunosti istražen i dokumentiran drugi rimski brod tipa horeia ispred Kaštel Sućurca

KAŠTEL SUĆURAC – S ciljem valorizacije i trajne zaštite od devastacija, Muzej grada Kaštela, uz potporu Splitsko-dalmatinske županije kroz Program razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije provodi projekt “Istraživanje i valorizacija antičkih brodova na Trsteniku” u sklopu kojega je istražen je i u potpunosti dokumentiran drugi rimski brod tipa horeia.

Riječ je o jedinstvenom nalazu na istočnoj jadranskoj obali, jer takav tip broda nije još pronađen. Ovakvi su brodovi bili pomoćni brodovi u lukama i imaju karakterističan ravni pramac.

Foto: SDŽ

Dimenzije očuvane kostrukcije su 4,8 X 1,98 m. Manja dimenzija omogućiti će lakše vađenje čime je ostvaren cilj i stvoreni preduvjeti za nastavak radova koji bi uključivali njegovu konzervaciju, restauraciju  i prezentaciju u Muzeju grada Kaštela. Uz dva istražena broda, u podmorju se nalazi još jedan brod koji nije istraživan.

Arheološko nalazište Trstenik kod Kaštel Sućurca jedno je od važnijih podmorskih nalazišta u priobalju srednje Dalmacije. Tijekom istraživačkih kampanja otkriveni su brojni zanimljivi nalazi koji pomažu u rekonstrukciji života tijekom rimskog doba u istočnom dijelu Kaštelanskog zaljeva. Tada je ovaj prostor pripadao teritoriju rimske kolonije Salone.

Foto: SDŽ

S obzirom da je Trstenik u blizini Salone, može se reći da je i Trstenik bio prigradsko naselje, odnosno gospodarsko-ladanjski kompleks s razvijenom lučkom infrastrukturom. O tome svjedoče i dosada pronađeni nalazi poput velikog keramičkog dolija, brojnih hispanskih amfora i teretnog broda.

Dugoročni plan je razvijati projekt kroz različite aktivnosti koje bi imale za cilj valorizaciju nalazišta, ali i njegovu trajnu zaštitu od devastacija.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Artefakti iz podmorja Spinuta arheologe ostavili bez daha