U posljednjih 5 godina populacija morskih ježeva porasla za 10 000%!

U svjetskim morima i oceanima živi više od 950 vrsta morskih ježeva. Žive na različitim morskim podlogama, a znanstvenici su utvrdili da se globalna populacija ovog morskog bodljikaša drastično povećala u posljednjih 5-6 godina.

Najviše to osjete uz obalu Kalifornije i Oregona, gdje je populacija ljubičastih morskih ježinaca od 2015. do danas narasla za enormnih 10 000%. Stotine milijuna jedinki ovih morskih stvorenja proširile su se duž zapadne obale SAD-a gdje proždiru ionako osjetljive šume kelpa, odnosno morskih algi.

Foto:Morske alge/Pexels

Drugi problem morskih ježinaca je u tome što mogu živjeti desetljećima, a zbog bodljikavog tijela gotovo da nemaju prirodnih neprijatelja, što dodatno povećava njihovu populaciju. Ljubičasti ježinci nekad su imali dva prirodna grabežljivca – vidru i suncokretovu morsku zvijezdu.

Nažalost, lovci na krzno odavno su prorijedili populaciju vidri, a suncokretova zvjezdača je nestala zbog bolesti uzrokovane, vrlo vjerojatno, klimatskim promjenama.

Bez grabežljivaca koji bi ježince držali pod kontrolom, njihova populacija je u posljednjih 6 godina doslovce eksplodirala. Ježinci sada prijete osjetljivim šumama kelpa, koje osim što su hrana drugim morskim životinjama, služe i kao stanište za mnoge osjetljive vrste. Znanstvenici na ovaj problem intenzivno upozoravaju posljednje tri godine, zbog čega je duž zapadne obale SAD-a već nekoliko godina otvorena stalna sezona lova na morske ježeve, koji su rado viđena poslastica na mnogim tanjurima duž obale.

Foto: Lov na morske ježeve/Pexels

Znanstvenici su uvjereni da će postupak smanjenja populacije morskih ježeva, koji su opustošili obale Oregona, trajati 15 do 20 godina s obzirom da se planira ukloniti 45 tisuća tona morskih ježeva, i to samo s površine jednog morskog grebena.

K.B.