U ponedjeljak Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, evo kako će ga obilježiti VeDRA

Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA u ponedjeljak obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista – VeDRA obilježit će u ponedjeljak, 9. studenoga Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, izabran u spomen na Kristalnu noć kojom je 9. studenoga 1938. u Njemačkoj počeo pogrom protiv Židovskog naroda.

U skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama, VeDRA ovaj važan međunarodni dan neće obilježiti prigodnim okupljanjima, no dat ćemo mu svoj dostojan doprinos. Na sam Dan, u ponedjeljak, 9. studenoga u 10.30, u Marmontovoj ulici u Splitu podignut ćemo prigodni transparent posvećen borbi protiv fašizma i antisemitizma. Istoga dana u 11 sati na jarbolu na Matejuški podignut ćemo zastavu Europske unije, asocijacije nastale na antifašističkim stečevinama poslijeratne Europe. Svih koji žele nazočiti ovim dvama događajima podsjećamo na epidemiološke mjere – držanje distance i nošenje zaštitnih maski.

Također, na našem webu, Hrvatskom antifašističkom magazinu www.vedra.hr objavit ćemo članak “Sudjelovanje splitskih Židova u Narodnooslobodilačkom ratu”, kojega je priredio naš Marin Kuzmić. Na taj način i službeno ćemo predstaviti naš magazin, koji će pratiti sve aktivnosti udruge VeDRA, ali i objavljivati vijesti, te znanstvene, analitičke i druge tekstove u skladu s ciljevima i načelima udruge. Njima ćemo, kao i do sada, promicati ideje antifašizma kao civilizacijske vrijednosti i humanističkog otpora svim oblicima diskriminacije, te čuvati tekovine antifašizma, začete u NOB-u, a nastavljene u borbi protiv velikosrpskog agresora u Domovinskom ratu. Uz web, svoje aktivnosti i načela nastavit ćemo promovirati i kroz našu Facebook stranicu.

Čuvajmo ideje antifašizma i borbe protiv antisemitizma i diskriminacije svih vrsta!”, objavljeno je na Facebook stranici VeDRA-e.

I.B.