U Podstrani postavljen sustav javnih bicikala

PODSTRANA – Podstrana je postala prva općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je jučer započeo s radom sustav javnih bicikala financiran iz EU projekta „Biraj biciklu!“, ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.

Postavljena su dva terminala sa po šest električnih i šest klasičnih bicikala. Jedan terminal je na Strožancu pored biciklističke staze uz more i parkirališta, a drugi u blizini igrališta Petrićevo, uz rub ulice Mile Gojsalić.

– Velika je prednost što će građani Podstrane moći koristiti sustav javnih bicikala osim za rekreaciju i multimodalno, u kombinaciji s javnim gradskim prijevozom, za dolazak od doma do autobusne stanice i natrag. Grad Split planira postaviti terminal i u Žrnovnici, što će značajno unaprijediti mobilnost građana, ali i povezanost s prvom susjednom općinom – istaknuo je voditelj projekta Toni Jerković iz Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Općina Podstrana prva je među gradovima i općinama osigurala lokaciju i sve potrebno za postavljanje sustava javnih bicikala, a njezin načelnik tvrdi da je ovo mjesto godinama njeguje biciklizam kao alternativni oblik prijevoza, s nultom stopom emisija CO2.

Foto: Grad Split

– Planiramo i u budućnosti raditi na izgradnji biciklističkih staza i sanaciji postojećih, kako bi spojili sva naselja unutar općine, ali i ostvarili bolju povezanost sa susjednim gradovima i općinama – najavio je načelnik Mijo Dropuljić.

Sudeći prema statističkim pokazateljima, Split je rekorder po broju korisnika sustava javnih bicikala u Hrvatskoj, a za očekivati je da će se taj trend nastaviti zahvaljujući novim terminalima i biciklima na području aglomeracije.

– U posljednjih godinu dana imamo preko pola milijuna najmova na 300 bicikala u Splitu. Među 40.000 registriranih korisnika brojni među njima su iz Podstrane. Oni svakodnevno koriste sustav tako da ćemo s ovim terminalima prvenstveno unaprijediti kvalitetu korištenja sustava među postojećima, a potom i steći brojne nove korisnike. Već smo osigurali cijeli kontingent od 242 bicikle financirane iz ovog projekta i radujemo se proširenju sustava na druge općine i gradove jer brojke potvrđuju, ljudi to doista traže – rekao je Ante Gustin, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala d.o.o., predstavnik Nextbikea.

Godišnja pretplata za najam bicikla iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje sustava cijelu godinu, s tim da je prvih pola sata besplatno svima. Po isteku 30 minuta cijena je deset kuna za električni i pet kuna za klasični bicikl, za svakih pola sata korištenja.

Uz Podstranu i Split, sustav javnih bicikala proširit će se i na područje Trogira, Kaštela, Solina, Klisa, Dugopolja i Dicma sa ukupno 41 novim terminalom i 242 bicikla. Velika vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica, kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području aglomeracije.

Ukupna vrijednost projekta „Biraj biciklu!“ je 13.609.435,83 kuna, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split.

J.K.