U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru predstavljen podvodni dron za mapiranje čvrstog otpada u moru

U podmorju ispred Pomorskog fakulteta u Kotoru, u srijedu, 21. veljače, predstavljen je način rada podvodnog drona čija je osnovna svrha mapiranje čvrstog otpada u moru.

Kako je monitoring otpada s morskog dna dio Nacionalnog programa monitoringa životne sredine, mapiranje s pomoću drona će dati uvid u lokacije na kojima se nalazi veća količina otpada. To će pomoći da se u narednom periodu identificiraju hot spot lokacije na kojima će se monitoring otpada provoditi, kao i sporedne akcije čišćenja morskog dna, piše Boka News.

Foto: Radio Kotor / Boka News

- Ovaj uređaj također koristimo za lociranje olupina brodova, a može se koristiti i za mapiranje podvodnog biljnog i životinjskog svijeta. Suština ovog projekta je formiranje i akreditacija prvog master studijskog programa o zaštiti i upravljanju morskom sredinom, koji će početi od listopada ove godine, a studenti će imati mogućnost da koriste opremu koju smo dobili kroz ovaj i ostale projekte - kazao je prof. dr Danilo Nikolić.

- U Bokokotorskom zaljevu je velika količina otpada, tako da će nam ovaj uređaj biti od velike koristi - kazala je Ivana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Podvodni dron je dio opreme koja je dobiven kroz projekt “Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom“, koji je realiziran u Crnoj Gori i Albaniji tijekom 2021. i 2022. godine. Pomorski fakultet Kotor bio je koordinator projekta, dok je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore bila partner, piše Boka News.

I.B.