U planu velika akcija čišćenja plaža i podmorja otoka Šolte i Drvenika

Znanstvenici predviđaju da će do 2050. u morima biti više plastike nego ribe. Očuvanje i zaštita mora postala je utrka s vremenom pa su organizirane akcije čišćenja više nego dobrodošle. Jedna takva velika akcija predstoji nam idući mjesec, a mjesto radnje su otoci Šolta i Drvenik.

Udruga Sunce partner je u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers u sklopu koje će se provesti akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora – Cleaning Sailing Race regata. Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica starta 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte i Drvenika Velog.

Foto: Drvenik Veli/Boris Kačan

Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a uz pomoć brojnih drugih partnera organizirana je velika akcija čišćenja podmorja i plaža od otpada – Cleaning Sailing Race.  Uz organizatore, na ovoj ekološkoj regati očekuju se i predstavnici Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Važnost Cleaning Sailing Race-a prepoznata je i od strane PIK Mornar, RC Draulik Milna i Udruge studenata Oceanus, koji će se pridružiti u podvodnoj ronilačkoj akciji uklanjanja otpada.

Prikupljeni otpad popisat će se prema Protokolu za provedbu projekata čišćenja morskog okoliša i obalnog područja od morskog otpada na području RH, uz korištenje aplikacije CRO SEA CLEAN APP. Protokol koristi svim građanima i udruženjima građana te tijelima javne vlasti u provedbi akcija čišćenja otpada iz mora. Nakon popisivanja, otpad će zbrinuti komunalno poduzeće Basilija d.o.o.

Za zaštitu mora nije dovoljno samo povremeno ukloniti otpad s plaža, trebalo bi spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem.

Cleaning Sailing Race bit će i prilika za edukaciju djelatnika u nautičkom sektoru o važnosti razvoja održivog nautičkog turizma. Edukacija će obuhvatiti teme utjecaja otpada na morski ekosustav te približiti nautičarima značaj i svrhu ekološki prihvatljivog sidrenja. Tijekom ove kampanje naglasak će se staviti i na očuvanje naselja livada morske cvjetnice Posidonia oceanica. Procijenjeno je da 1 hektar ove cvjetnice ukloni jednaku količinu ugljičnog dioksida kao i 15 hektara prašume Amazone.

K.B.