U planu su radovi u čak 19 luka na otoku Krku

Županijska lučka uprava za radove na Krku do kraja ove godine ima planirani budžet koji iznosi 1,78 milijuna eura!

U 2024. godini planirani su zahvati u čak 19 krčkih luka. Ravnatelj Županijske lučke uprave Krk Alfred Franković za Novi list je potvrdio kako početak tekuće godine za predstavnike ustanove kojoj je povjerena skrb, ali i investicijsko vođenje zahvata u 23 luke na spomenutom otoku uglavnom protječe u znaku nužnih sanacija koje se provode u lukama, u pripremi projektne dokumentacije te uvijek zahtjevnih postupaka raspisivanja javne nabave.

- Za kapitalne projekte spremna je dokumentacija za prijavu na fondove EU-a i natječaje, a također bitnom naglašavanja držim i činjenicu da je planirani godišnji budžet ŽLU-a Krk za radove i usluge koji će se do konca 2024. izvoditi 1,78 milijuna eura - izjavio je Franković.

Osim vlastitih sredstava Županijske lučke uprave Krk, veliku pomoć predstavljaju sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Primorsko-goranske županije, kao i krčkih jedinica lokalne samouprave.

Foto: Screenshot/YouTube

Da nam živi, živi rad

Nakon završetka prvih dviju faza projekta rekonstrukcije luke Baška, krajem 2023. godine nastavljeni su radovi i na onoj njegovoj trećoj fazi, tj. na proširenju gata Garofulin s izgradnjom triju na njega okomitih gatova.

- Provedena je javna nabava za izradu sidrenog sustava u sklopu 3. faze te očekujemo skori početak i tih zahvata. Istovremeno, planirani su i dodatni radovi na uređenju korijena gata Garofulin. U ovoj je godini za luku Baška planirana i realizacija četvrte faze rekonstrukcije, s izgradnjom gata ispred Stare rive te gata »T« tlocrta u akvatoriju između Garofulina i Stare rive. Time će se ujedno završiti i zaokružiti složeni višegodišnji projekt rekonstrukcije luke koja će, dovršetkom ulaganja, korisnicima ponuditi više od dvije stotine novih komunalnih i komercijalnih vezova te naravno znatno kvalitetnije i sigurnije maritimne uvjete, uz mnoštvo novih sadržaja i kvalitativnih iskoraka na planu lučke infrastrukture. Ipak, najzahtjevniji projekti planirani u 2024. godini vezani su uz luku Krk, plan koji već neko vrijeme pripremamo i razrađujemo u suradnji sa svim prethodno spomenutim dionicima takvih ulaganja - za Novi list je istaknuo Alfred Franković.

Foto: Screenshot/YouTube

Projekt rekonstrukcije luke Krk podijeljen je na 5 uporabnih cjelina od kojih su za dvije već ishođene građevinske dozvole. Upravo je to i glavni preduvjet za toliko potrebne novce iz EU fondova.

U luci Krk u tijeku su radovi na sanaciji podmorskog i nadmorskog dijela obalnog zida rive Obale Marina koji se provode prilično žurno zbog oštećenja uzrokovanih nedavnim olujnim nevremenom. Ugovorena vrijednost tih radova iznosi tek nešto manje od 35 tisuća eura, s uključenim PDV-om. Veliki zahvat u luci Krk odnosi se i na rekonstrukciju istezališta kojim će se riješiti odvodnja i zbrinjavanje otpadnih voda.

Do ljeta ovdje misle odraditi i planirane sanacije u lukama Punat, Stara Baška, Vrbnik, Čižići, Njivice, Porat, Vantačić, Glavotok i Sv. Fuska, a u luci Lokvišća u planu je nabava i montaža rasvjetnih stupova.

Foto: Screenshot/YouTube

U planu je i pripremi i nabava, odnosno montaža plutajućeg pontonskog gata koji će se smjestiti u luci Punat te nabava i montaža plutajućeg pontonskog gata u luci Šilo, koji će ujedno služiti i kao pristanište putničke linije koja već neko vrijeme to otočno mjesto povezuje sa susjednom Crikvenicom.

- U našoj najprometnijoj luci, trajektnom pristaništu Valbiska, izvedeni su radovi na montaži nadstrešnice za potrebe hitne medicinske pomoći - dodaje ravnatelj ŽLU.

J.T.