U piratskom napadu na dva broda oteto 9 pomoraca

Međunarodna zaštita trgovačkih brodova od napada pirata u Gvinejskom zaljevu bila je, čini se, kratkog vijeka. Stižu informacije kako su u blizini Ekvatorijalne Gvineje jučer napadnuta dva trgovačka broda s kojih je oteto čak 9 pomoraca.

Izdana su upozorenja i drugim brodovima da budu na pojačanom oprezu od piratskih plovila. Iako su službene informacije o najnovijoj otmici prilično šture, neslužbene informacije govore kako je oteto 9 pomoraca s dva različita trgovačka broda, a jedan od napadnutih brodova bio je prije 2 mjeseca također meta naoružanih gusara, piše The Maritime Executive.

Sustav praćenja brodova MDAT-GoG primjetio je u noći s nedjelje na ponedjeljak na području sidrišta u blizini luke Owendo u Gabonu nepoznato plovilo s 12 osoba kako se približava brodu.

S broda OSV Montet Tide oteta su tri člana posade, a dotični brod bio je meta pirata i krajem listopada ove godine. Drugi incident dogodio se 35 milja od lokacije broda Montet Tide, gdje su pirati upali na zasad kontejnerski brod i oteli 6 članova posade.

Nedugo nakon drugog napada MDAT-GoG izvještava kako je prvi brod u Gabonu osiguran te da su na mjesto događaja poslane dodatne snage sigurnosti.

Piratski napadi i dalje se događaju unatoč monitoringu koji provode međunarodne snage sigurnosti. Svijet je nedavno svjedočio akciji spašavanja nesretnih pomoraca u Gvinejskom zaljevu, kada je brod danske mornarice presreo piratsko plovilo, zapucao na njih i pritom ubio 4 gusara.

Udruga europskih brodovlasnika upozorava da su unatoč međunarodnoj zaštiti, prijetnje piratskih napada i dalje vrlo visoke te su pozvali međunarodnu zajednicu da uloži veće napore u zaštitu trgovačkih brodova koji moraju ploviti oko Gvinejskog zaljeva.

Ovo je inače deseti slučaj otmice u Gvinejskom zaljevu u ovoj godini, pri čemu je ukupno oteto 76 pomoraca.

K.B.