U Parku prirode Velebit počelo rušenje bespravno izgrađenih objekata - Njih čak osam!

Parkovi prirode zaštićena su područja i posljednja oaza čiste prirode. Nažalost, to nije slučaj u Parku prirode Velebit, gdje je bespravno izgrađeno čak osam objekata. Zadarska policija krenula je u akciju rušenja s građevinskom inspekcijom.

Idila i predivan pogled s devetsto metara, na Velikom Rujnu na Velebitu. No u srcu parka ovih dana i bageri. Ruše bespravno sagrađene objekte.

Neki će reći, trebali su to biti turistički objekti koji bi imali konobu pa čak i bazen. Vlasnici, pak, kažu - to su nastambe, pa bile one i na nekoliko katova, za čuvanje stoke i sijena.

- Tu je trideset, četrdeset kamiona sijena, koji su morali negdje biti, oni su sad bačeni, vani, upropašteni - rekla je supruga nelegalnog graditelja na Velikom Rujnu Valentina Dokoza.

- To su oni namjerno stavili nekoliko dana uoči dolaska strojeva za rušenje, kamioni iz Gospića, sve ove zgrade su natrpali sijenom kako bi lažno poentirali, evo tu su krave - dodao je Višeslav Dokoza iz Starigrada.

Ovaj Starigradac ni sam ne zna koliko je e-mailova i pisama poslao inspektoratima, različitim ministarstvima. I tako godinama. Kaže, pravda je spora, ali dostižna.

- Sretan sam što se ovo konačno ruši - poručio je Višeslav Dokoza.

Upire prstom i u načelnika općine Krstu Ramića. Pita se što je općina radila svih ovih godina dok su joj, na očigled, nicali ovakvi objekti u parku prirode.

- Općina je na svaku zaprimljenu prijavu reagirala tako da je sve to proslijedila nadležnim institucijama - naglasio je načelnik općine Starigrad Krste Ramić.

Gospodin Dokoza ide korak dalje. Kaže - graditelji ovih objekata dobivali su državno zemljište u zakup za ispašu stoke, a broj grla u knjigama ne odgovara broju krava na pašnjacima. Da se sankcionira i za pronevjeru desetaka milijuna kuna poticaja ovdje - istaknuo je Višeslav Dokoza.

Bageri se spuštaju u podnožje potkraj ovog tjedna. A ilegalnom graditelju preostaje još platiti oko milijun kuna za odvoz šute s planine, piše HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otvoren kamenolom u srcu Parka prirode Velebit!
U Parku prirode Velebit, na području koje je dio ekološke mreže Natura 2000, s radom počinje kamenolom. Riječ je o eksploataciji polja Romanovac koje se nalazi ispod Tulovih greda na području Općine Jasenice. Zaključak je to do kojeg su došli novinari Faktografa kada su telefonski kontaktirali tvrt…