U Parku prirode Telašćica otvoren novi Interpretacijsko-edukacijski centar

U Parku prirode Telašćica na Dugom otoku otvoren je Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak, smješten u obnovljenom vidikovcu iznad klifova na 146 metara nadmorske visine s kojeg puca veličanstven pogled.

Klifovi na kojima se nalazi vidikovac izdižu se 200 metara iznad mora i spuštaju u dubinu od 90 metara. Ideja da se Grpašćak pretvori u posjetiteljski centar stara je 15-ak  godina, kada su Ministarstvo kulture i Ministarstvo obrane sklopili sporazum prema kojem je MORH predao tadašnju Postaju obalnog motrenja na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Park prirode Telašćica.

Izvorni izgled tvrđave Grpašćak datira iz 1911. godine, kada je sagrađena kao vojna austrougarska utvrda. Služila je isključivo kao vojna izvidnica austrougarske ratne mornarice, a kasnije je korištena kao vojna utvrda. U novije doba utvrdu je koristila Hrvatska vojska koja ju je prepustila Parku prirode Telašćica.

Javna ustanova PP Telašćica otvorenjem Interpretacijsko-edukacijskog centra Grpašćak dobit će važan centar za rad i novi oblik turističke ponude parka, koji je u ljetnim mjesecima iznimno posjećen. Ukupna vrijednost projekta je 25,2 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 15,5 milijuna kuna, od čega je 85 posto, ili 13,2 milijuna kuna, osigurano je iz europskih fondova.

K.B.