U Parku lovora na Kantridi zasađene voćke i postavljena špina s pitkom vodom

RIJEKA - U Parku lovora na Kantridi, koji je Planinarsko društvo uredilo u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva te u suradnji s brojnim partnerima, postavljena je špina sa pitkom vodom.

Slavina za vodu postavljena je početkom srpnja. Sredstva za nabavku špine prikupljena su tijekom ovogodišnjeg Riječkog karnevala, na manifestaciji Maškarana maneštra.

Foto: Grad Rijeka

U parku lovora nedavno su zasađene i voćke. Park lovora započelo je uređivati Planinarsko društvo Kamenjak u sklopu Zelenog vala EPK Rijeka 2020, a radovi su nastavljeni tijekom 2021. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva (RPLP).

- Nakon tri godine velikih radova s puno ljudi, danas možemo reći da je završeno sve što je bilo planirano u projektu, čak i nešto više - kazao je Boris Kurilić, voditelj projekta Park Lovora i predsjednik Udruge Planinarsko društvo Kamenjak, zahvalivši se svima koji su na bilo koji način bili uključeni u stvaranje novog riječkog parka.

Projektom  je uređena šetnica i zelena površina između Dječje bolnice i Doma umirovljenika na Kantridi, odnosno uređena je zapuštena površina od oko 30.000 m2, što je približna veličine parka na Mlaki, te su stvoreni preduvjeti za novi atraktivni gradski park s autentičnim karakterom autohtone mediteranske šume u kojoj prevladavaju lovor, hrast crnika, cedar, zelenika, veprina i drugo.  U sklopu uređenja otklonjen je ilegalni otpad te su poduzele daljnje aktivnosti u cilju sprječavanja/odvraćanja od ponovnog odlaganja otpada.

Novi veliki gradski park uređen je kroz tri glavne lokacije: Rock scenu, Učionicu i Pričaonicu koju su bajkovito uredili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (APURI), dok su učenici Srednje škole za primijenjenu umjetnost (ŠPUR) izradili unikatne oznake i putokaze za šumske staze. U uređenju parka, koji je svečano otvoren 30. travnja 2022. godine, u sklopu dvanaestog „Proljeća u Šumi Striborovoj“ sudjelovalo je čak 230 volontera s ciljem da Riječanima pokloni novo mjesto za druženje, uživanje u prirodi i rekreaciju.

Ciljevi Riječkog programa lokalnog partnerstva su poboljšati infrastrukturu, okoliš i životne uvjete u susjedstvu na održiv način; poticati individualnu inicijativu i građansko djelovanje; ojačati odnose unutar zajednice i integraciju zajednice te ojačati suradnju između građana i lokalnih institucija.

Park postao mjesto boravka, druženja i edukacije


Projekt Park lovora na Kantridi privukao je brojne građane da doprinesu kvalitetnijem uređenju prostora koji je ubrzo postao mjesto boravka i druženja te mjesto održavanja raznih edukativnih radionica, predavanja, školskih i vanškolskih aktivnosti, pa čak i godišnje skupštine planinarskog društva.

Projekt uređenja Parka lovora se nastavio i nakon Riječkog programa lokalnog partnerstva. Tako je Udruga SMART je u suradnji s Crvenim križem PGŽ, odredom izviđača pomoraca “Kantrida” i PD Kamenjak, u sklopu nacionalne manifestacije “Hrvatska volontira“, održala u svibnju 2022. godine radnu akciju u kojoj je sudjelovalo  30 volontera, a tijekom koje je uklonjeno dva kubika kamenja i sitnog otpada, posijano 10 kg sjemena za travnjak, razvučeno dvije tone humusa i posađen budući perivoj sa četrdeset malih čempresa.

Ove godine je u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“ Planinarsko društvo Kamenjak Rijeka u suradnji s udrugom Urbani Separe organiziralo eko akciju čišćenja parka Lovora. Posađena su stabla murve, uređen okoliš i očišćeno smeće, a za volontere i građane organizirana je kratka tura parkom. Također, u organizaciji udruge Urbani separe, a u sklopu projekta kvartovskih festivala Pozdrav iz Rijeke, Park lovora je ove godine je ugostio nekoliko aktivnosti Pozdrava sa Kantride koji su održani u suradnji s Riječkim sportskim savezom, Judo klubom Rijeka i Ženskim rukometnim klubom Zamet.

Planira se uređenje aleje riječkih amula


Najesen je u planu sadnja stabala murvi i eksperiment u kojem bi htjeli nabaviti aleju riječkih amula. Budući da je Riječani dobro znaju gdje je koja amula i koja je dobra, htjeli bi iz svih riječkih kvartova zakalemiti amule i donijeti u Park lovora. Smatramo da bi bila zaista lijepa stvar da te vrste imamo na botanički način prezentirane u jednom ovakvom prirodnom okruženju.

Kako je kazao Kurilić, sadnja voćaka u parku dio je europskog trenda „Jestivi grad“.

- U Parku lovora već je posađeno 10 trešanja, višnja, 2 šljive i 6 murvi. Trešnje su donacija KD Čistoća, dvije murve je donirala udruga Smart, a četiri murve je donirala udruga Urbani separe - kazao je Kurilić.

A.B.