U Pagu slavili trn s Isusove krune kojeg su proglasili svetim

PAG – U srijedu, 4. svibnja 2022. godine održana je proslava Svetog Trna u gradu Pagu. Svečano misno slavlje u Zbornoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Svetoj misi nazočili su hrvatski vitezovi, počasni čuvari relikvije, svećenici i uzvanici te mnogobrojni vjernici i hodočasnici.

Foto: Jure Orlić

Nakon svete mise koju je u prepunoj i svečano ukrašenoj Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij, održana je i velika procesija sa sv. Trnom kroz grad Pag, i to po prvi puta nakon što je 2019. godine obnovljena pobožnost javnog čašćenja svetog Trna.

Sveti Trn se u prošlosti na Pagu izuzetno štovao jer je postojalo vjerovanje da molitva sv. Trnu pomaže da godina bude rodna i procesijom bi se obavljao blagoslov polja. Oni su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.

Foto: Jure Orlić

Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u pariškoj katedrali Notre Dame i jedini su koji posjeduju rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima. Sva trojica jednako su rekli o Svetom Trnu: „Esse de corona Domini!” Jest s krune Gospodnje!

Sveti Trn je donio 1443. godine donio benediktinac fra Ivan Tutnić kao zavjetni dar svojoj sestri koludrici Mariji na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Paške koludrice već sedam stoljeća brižno čuvaju Sv. Trn unutar zidina svojeg samostana u gradu Pagu gdje se svakodnevno mole za dobro duša, Crkve, domovine i svijeta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Autentični trn s glave Isusa Krista za vrijeme Njegove muke u Pagu?