Istarski stočari: "Mi smo diskriminirani spram vinogradara i maslinara! Katastrofalno smo pogođeni sušom"

- Manje je sijena i paše za više od 60 posto. Mužnja je bila dva mjeseca kraća, minus je totalan. Moramo dohranjivati ovce već sada. Potrošio sam već sada skoro pola zimske zalihe, a veliko je pitanje hoće li zima biti blaga ili oštra i duga - kaže Valter Vitasović koji u Gajani uzgaja 150 ovaca.

- Od 1. siječnja klanje je moguće samo u ovlaštenoj klaonici. Mi ne bježimo od zakona, no nemamo gdje voditi janjce - kaže Senad Murtić koji u Marčani uzgaja 250 ovaca. Mihael Budak iz Sv. Petra u Šumi nudi im svoju ovlaštenu klaonicu, no kako nema radne snage, stočari bi sami tu obavljali klanje i obradu, piše Istra24.

Uz ogromne štete od suše, najveći problem istarskim stočarima trenutno predstavlja činjenica što se od 1. siječnja 2023. zabranjuje klanje na gospodarstvima već samo u službenim, ovlaštenim klaonicama, kojih pak i nema u Istri, a ako ih i ima, poput one Mihaela Budaka u Svetom Petru u Šumi, onda u njima nema dovoljno profesionalnih mesara koji znaju taj posao raditi.

O tome se najviše govorilo na skupštini Udruge uzgajivača istarske ovce 'Istrijanka 2013' kojoj su se odazvali županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan i direktor Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Igor Merlić.

Senad Murtić uzgaja 250 ovaca u Marčani kaže za Istru24 da su stočarstvo i kozarstvo u Istri diskriminirano spram govedarstva i svinjogojstva, a posebno spram vinogradarstva i maslinarstva koji su u odličnoj poziciji.

- Mi smo dugi niz godina u lošem položaju. Dosad smo mogli na svojim gospodarstvima svoje proizvode klati i prodavati ljudima, a od 1. siječnja to nećemo više moći raditi, već samo ovlaštena klaonica. Nemamo ništa protiv ovlaštene klaonice, no mi nju nemamo u Istri. To je velik problem. Mi ne bježimo od zakona, ali nemamo gdje voditi janjce. No, radi se na tome, pokušavamo to riješiti kod Budaka u Svetom Petru u Šumi. Budak je rekao da je to izvedivo, samo je njemu problem naći profesionalnog mesara koji to zna raditi - kaže Murtić.

Kao nemali problem on navodi i taj da oni kao stočari imaju zakonsku prednost prilikom zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da tu prednost ne mogu realizirati. - I kad nađemo adekvatnu zemlju i javimo se u Županiju, oni to na kraju daju nekome drugome - kaže Murtić.

Valter Vitasović koji u Gajani uzgaja 150 ovaca kaže da su pokrenuti razgovori o ovlaštenim klaonicama, no postoji jedna klaonica u Šumberu koja baš i ne funkcionira te jedna kod Mihaela Budaka u Svetom Petru u Šumi, s kojim su započeti razgovori. - Država je propisala te ovlaštene klaonice, a Županija je tu da nam olakša, a koliko će nam Županija olakšati, to ćemo tek vidjeti - kaže Vitasović.

- Mi smo ovlaštena klaonica za klanje prvenstveno svinje, ali i janjaca, koza, ovaca. Imamo sve uvjete i kapacitet za klanje janjaca, no imamo problem radne snage, a tu mislim na mesara koje, osim mene, nemamo. A ja sam ne mogu to sve. Predložio sam jučer svima koji imaju veći broj janjaca (30 i više) da im ustupim svoju klaonicu, u kojoj bi oni sami obavili klanje i obradu, dok bih ja preuzeo uobičajene troškove poput onih veterinarskih. To bi se sve radilo zakonito, po ugovoru o djelu - kaže Budak.

Ogroman je problem i suša koja još uvijek pritišće stočare

- Imam i dan danas problem sa sušom. Mi smo tu u Gajani na mikrolokaciji. Katastrofa. Više od 60 posto je manje sijena i paše. Mužnja je bila dva mjeseca kraća, minus je totalan. Troškovi su veći, moramo dohranjivati ovce već sada. Potrošio sam već sada skoro pola zimske zalihe, a pred nama je veliki upitnik hoće li zima biti blaga ili oštra i duga, što će za nas biti velik problem. Nakon proglašenja elementarne nepogode isplata će se vršiti po gospodarstvima, ali to će općinske vlasti određivati. Mi ćemo zahtjeve predavati svojim općinama - zaključuje Vitasović.

Predsjednik Udruge uzgajivača istarske ovce 'Istrijanka' i uzgajivač ovaca Vedran Macan bio je zdravstveno spriječen biti na skupštini, a nedavno je za Istru24 kazao da je i zima bila sušna, a ne samo ovo ljeto. - Sijena u Istri ima oko 75 posto manje nego prijašnjih godina. Imat ćemo veliku krizu u proizvodnji. Za opstanak nam trebaju sredstva za kupnju hrane kako bismo mogli nadomjestiti sve nedostatke - kazao je Macan, očekujući pomoć i poticaje Istarske županije i matičnih općina.

I.G.