U Omišu počinje 57. izdanje najvažnijeg klapskog natjecanja

OMIŠ - Ovog vikenda, u petak 30. lipnja u Omišu počinje 57. Festival dalmatinskih klapa, najbrojnije i najznačajnije klapsko okupljanje. Na ukupno deset natjecateljskih i revijalnih večeri nastupit će preko šezdeset klapa iz Hrvatske i iseljeništva.

Tako u ovogodišnjem programu Festivala osim iz domovine sudjeluju klape iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke, te jedna klapa iz daleke Kanade. Po raznovrsnosti programa i ukupnom broju sudionika omiški Festival zasigurno je jedan od najvećih Festivala u Hrvatskoj pa i šire. Klape se u zasebnim kategorijama muških, ženskih, mješovitih sastava bore za odličja: zlatni, srebrni i brončani omiški štit prema bodovima stručnog suda, te zlatni, srebrni i brončani omiški leut, nagrade prema glasovima publike. Početkom lipnja već su održana natjecanja u kategorijama dječjih klapa i klapa debitanata.

Prvog vikenda na programu su tri večeri koje se održavaju na Trgu sv. Mihovila sve s početkom u 21.00 sati. U petak, 30. lipnja Autorska večer posvećena Anti Barbači, velikom šibenskom melografu, klapskom pjevaču i voditelju. Njemu u čast pjevat će klape: Fortica iz Šibenika, Bunari i Oršulice iz Vodica, te klapa Prijatelji Barbiju, oformljena posebno za ovu prigodu od Barbačinih dugogodišnjih prijatelja, pjevača i svirača.

U subotu 1. srpnja, očekuje nas veliki obljetnički koncert proslavljenih zagrebačkih klapa ženske klape Cesarice, koja slavi trideseti rođendan i muške klape Nostalgija koja je već početkom lipnja velikim koncertom u dvorani Lisinski proslavila četrdeseti rođendan.

U nedjelju, 2. srpnja na programu su nove skladbe. Premijerno ćemo čuti devet novih klapskih naslova koje će izvesti klape: Fjoret (ž) iz Tučepi, Banderija (m) iz Zagreba, Sfida (mj) s Korčule, Ćakulone (ž) iz Zagreb, Skradinski Buk (mj) iz Skradina, Vinčace (m) iz Novog Vinodolskog, Lađarice (ž) iz Siska, Mriža (m) iz Splita i Bošket (m) iz Zagreba. Autorima najboljih skladbi bit će uručene plakete prema ocjenama stručnog suda i prema glasovima publike.

Mijo Stanić