U Omišalj stigao Patris, novi tanker za prijevoz ukapljenog prirodnog plina

OMIŠALJ – Na lokaciju Terminala za Ukapljeni prirodni plin stigao je novi tanker za prijevoz UPP-a Patris te se uspješno vezao u luci posebne namjene Terminala za UPP, izvijestila je tvrtka LNG Hrvatska.

Nakon provedenih testiranja i sigurnosnih provjera započeo je postupak prekrcaja UPP-a s tankera na plutajuću jedinicu za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU) te pružanje usluga upravljanja i održavanja LNG Croatia.

Iz kompanije očekuju da će postupak trajati do 26. ožujka 2021. godine, nakon čega će tanker ‘Patris’ napustiti područje Terminala i luke posebne namjene.

Podsjetimo, riječ je o tek trećem po redu prekrcaju tereta na omišaljskom terminalu koji je s radom započeo 1. siječnja ove godine.

U međuvremenu su na terminal trebala pristati barem još četiri broda, jedan s teretom plina za HEP, a ostali za mađarske zakupce kapaciteta terminala, no zbog snažnog rasta cijena ukapljenog prirodnog plina na azijskim tržištima, u prvom redu Kine, Južne Koreje i Japana, ti su brodovi bili preusmjereni prema tim zemljama, zbog čega je novoizgrađeni hrvatski LNG terminal ostao bez većeg dijela planiranog prometa u prva dva mjeseca ove godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

STIGAO LNG ADAM Tek drugi tanker za ukapljeni plin u Omišlju od početka rada terminala
GRUBA RAČUNICA Evo koliko Hrvatska gubi svakim nedolaskom tankera u LNG terminal Omišalj