U očekivanju izdavanja građevinske dozvole za početak vađenja opasnog otpada iz jame Sovjak

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Općinom Viškovo, pozvao je građane na javnu tribinu o planiranim aktivnostima i stanju projekta sanacije jame Sovjak. Tribina se održava u dva termina: 22. studenog u 18:00 sati te 23. studenog u 11 sati u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu.

- U očekivanju smo izdavanja građevinske dozvole za početak vađenja opasnog otpada iz jame Sovjak, a ti radovi bi trebali početi u siječnju iduće godine - rekla je Iva Jandriček, voditeljica službe za provedbu EU projekata u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U crnoj jami u centru Viškova nalazi se 150.000 kubika opasnog i industrijskog otpada koji je ondje odlagan od pedesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća, a u proteklim je desetljećima u jamu odlagan i krupni otpad.

Tijekom ljeta su postavljene mjerne stanice koje će uz jamu Sovjak i na lokaciji Viševac mjeriti količinu štetnih plinova i čestica u zraku, a druga etapa vađenja i odvoza otpada uključuje i mjere zaštite stanovništva što će biti predstavljene na javnim tribinama u Viškovu, prenosi Radio Rijeka.

Otpad će iz Viškova biti prevezen do postrojenja za preradu i energetsku oporabu u Austriji, Njemačkoj i Mađarskoj, najavila je Jandriček.

Projekt sanacije vrijedan je 49,8 milijuna eura i financiran je iz fondova EU. Planiran je u pet etapa i trebao bi biti završen do kolovoza 2026. godine, kada bi na lokaciji današnje crne jame Sovjak trebalo biti posađeno zelenilo.

A.B.