U nedjelju prvo izdanje nove gastro manifestacije Dan limskih oštriga

ISTRA - Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji - rivi Limskoga zaljeva.

S ciljem dodatne valorizacije i promocije kamenica iz Limskoga zaljeva, u suradnji Općine Kanfanar i turističe zajednice te uzgajališta školjki Istrida i restorana Viking, u nedjelju 19. ožujka održat će se prvo izdanje nove gastronomske manifestacije - Dan limskih oštriga.

Vjeruje se da su oštrige najpunije i najukusnije na dan svetoga Josipa, a upravo u tom terminu održat će se ova nova manifestacija, i to na izvornoj lokaciji, odnosno rivi Limskoga zaljeva.

Posjetitelji će od 12 sati moći uživati u limskim oštrigama, kao i lokalnim vinima Lunika te slasticama iz restorana Viking, a sve će to biti popraćeno i glazbenim programom. Također, u restoranu Viking tog će se dana nuditi i posebno jelo na bazi oštriga.

Uz gastronomsku ponudu, nedjeljno popodne na Limu moći će se upotpuniti i vožnjama brodom Limskim zaljevom u trajanju od 45 minuta, a polasci broda bit će u 13, 14:30 i 16 sati, po promotivnim cijenama od 5 eura za odrasle i 3 eura za djecu do 12 godina, priopćila je Turistička zajednica Općine Kanfanar.

Limske oštrige najpoznatija su vrsta školjke iz ovoga zaljeva, koja se odlikuje svojim svojstvima i razlikuje u odnosu na kamenice iz drugih područja upravo zbog specifičnih svojstava Limskoga zaljeva.

Brojni podmorski izvori - vrulje, uzrokuju more smanjenog saliniteta, a izražena temperaturna kolebanja, visoka koncentracija kisika i manja prozirnost nego na otvorenom moru utječu na bogastvo planktona, a time i razvoj raznolike flore i faune.

Zbog svega je toga ovo područje povoljno za školjkarstvo, koje na Limu ima višestoljetnu tradiciju. Oštrige su najsočnije zimi i u kasno proljeće, u što će se posjetitelji Dana limskih oštriga moći uvjeriti već ove nedjelje u Limskom zaljevu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Posljednji školjkar u Limskom kanalu
Premda je Limski zaljev prava meka za uzgoj dagnji i kamenica, akvakultura uzmiče pred turizmom. Emil Sošić posljednji je uzgajivač školjaka na Limu. Objašnjava da je zaljev zapravo 12-kilometarska potopljena dolina u kršu. Zbog brojnih vrulja i bočate vode idealna je za uzgoj školjaka i ribe. Uzgo…