U Nacionalnom parku Mljet utvrđeno gniježđenje preko 20 parova morskih vranaca

MLJET - Tijekom drugog ovogodišnjeg ornitološkog terena u NP Mljet glavni zadatak je bio pronaći i prebrojati sve parove morskog vranca u Parku. Obiđen je kompletan akvatorij Parka te je utvrđeno gniježđenje preko 20 parova morskih vranaca. U nekim gnijezdima su već bili izlegnuti ptići, dok su u drugima bila još jaja. Prstenovana su dva ptića.

Ponovno je zabilježen sredozemni galeb prstenovan kao ptić u gnijezdu 2007. godine te jedan klaukavac prstenovan u Parku 2014. godine. Također je pronađeno gnijezdo sivog sokola koji je jedna od vrsta prepoznatih kao bitne za NP Mljet.

Pravo uzbuđenje nastalo je u popodnevnim satima kad je na području Solina zabilježena plosnatokljuna njorka, Alca torda. Ovo je tek četvrto viđenje ove vrste u Hrvatskoj od 1909. godine, a prvo u povijesti u Parku.

Plosnatokljune njorke gnijezde od Francuske na sjever do Islanda i Grenlanda, dok ostatak godine provode na otvorenom moru. Ove su zime u više navrata viđane duboko u Mediteranu te postoji više stotina nalaza na mediteranskoj strani Italije, a ovaj nalaz je tek drugi u Jadranu, nakon viđenja 1 jedinke u veljači 2023. na Lošinju.

I.B.