U Nacionalnom parku „Krka“ spašena divlja mačka, strogo zaštićena europska vrsta

SKRADIN – Divlju mačku (Felis silvestris), pramajku domaće mačke koja je od svojeg divljeg pretka nastala prije otprilike deset tisuća godina, iz sajle u koju se zaplela oslobodio je čuvar prirode NP „Krka“ Stipan Ivić uz pomoć domagistra franjevačkih novaka na Visovcu fra Stojana Damjanovića. Brza i stručna reakcija osigurala je da se ova jedinka strogo zaštićene europske vrste neozlijeđena vrati u svoje prirodno stanište.

Riječ je o snažnoj životinji okrugle glave, kratke njuške i ušiju, čije je tijelo prekriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim prugama. Živi u šumama s proplancima te spada u noćne životinje, što znači da svoj plijen – ptice, glodavce i manje životinje, lovi pred večer ili pred zoru. Iako je divlja mačka poznati stanovnik NP „Krka“, prava je rijetkost sresti je u njezinom prirodnom okruženju. Budući da je ova strogo zaštićena europska vrsta od iznimne važnosti za očuvanje bioraznolikosti i održivosti eko sustava, za nju vrijedi lovostaj (zabrana lova) tijekom cijele godine.

– Fauna sisavaca Nacionalnog parka ‘Krka’ broji 45 vrsta, a naš temeljni cilj je zaštita vrsta, očuvanje staništa i minimaliziranje ljudskog utjecaja, kako ne bi došlo do promjene staništa, krivolova ili stradavanja na prometnicama, što su glavni razlozi njihove ugroženosti – kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Zato je od iznimne važnosti nadzor poštivanja Pravilnika o zaštiti i očuvanju NP ‘Krka’, koji provode naši čuvari prirode. Oni jako dobro poznaju ovo područje i primjećuju i najmanja odstupanja, što rezultira ovakvim spašavanjima koja su od neprocjenjive važnosti za zaštitu životinjskih vrsta.“

Temeljem Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama, a sukladno Direktivi Vijeća Europskih zajednica broj 92/43 od 21. svibnja 1992., a koja govori o očuvanju prirodnih staništa i divlje faune i flore, divlja mačka  proglašena je zaštićenom divljom vrstom.

I.B.