U Nacionalnom parku Kornati spašena morska kornjača

KORNATI - Nacionalni park Kornati u nedjelju je zaprimio dojavu o ozlijeđenoj glavatoj želvi (Caretta caretta) na udaljenosti od oko 2 nautičke milje od Opata na otoku Kornatu.

- Zahvaljujući našim čuvarima, njihovoj brzoj intervenciji i organizaciji, kornjača je uspješno prevezena do Murtera gdje ju je preuzela nadležna veterinarska služba iz Šibenika - poručuju iz Nacionalnog parka Kornati.

Kornjača se trenutno nalazi u veterinarskoj stanici, a poslijepodne će djelatnici iz Aquariuma Pula doći po nju kako bi je transportirali do Centra za oporavak morskih kornjača u Puli.

Strogo zaštićene životinje - Evo što napraviti ako vidite da im treba pomoć

Inače, morske kornjače su u Hrvatskoj strogo zaštićene životinje. U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi joj se mogla pružiti potrebna pomoć u što kraćem roku.

Broj na koji se može prijaviti pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače je 112 tj. jedinstveni broj za hitne slučajeve. Ako je riječ o uginuloj jedinki, vaša dojava može pomoći u prikupljanju važnih podataka koji će rezultirati definiranjem adekvatnih mjera zaštite za navedene vrste.

D.G.