U moru kod Kožina pronađen uginuli dupin

KOŽINO – U moru ispred restorana Santorini u Kožinu kod Zadra, prolaznici su jutros ugledali uginulog dupina, javlja 057.info.

Za sada nema dodatnih informacija o uzroku uginuća.

Dežurne službe izaći će tijekom dana na teren i ukloniti dupina, a potom i ispitati ima li tragova koji bi ukazivali na uzrok smrti.

Foto: 057.info

Što raditi, ako vidimo uginulog dupina?

U slučaju pronalaska uginulog morskog sisavca, svakako treba slijediti protokol za dojavu pronalaska uginulih i ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja, u koje spada i dobri dupin.

U svakom slučaju, najbolje ja zvati 112. Oni će kontaktirati nadležnu veterinarsku službu te će postupiti po dojavi. Ukoliko okolnosti dopuste, utvrdit će i razlog uginuća životinje.

Kada građanin zove 112, potrebno je navesti točnu lokaciju gdje se životinja nalazi i opis onoga što vidite. Također je poželjno fotografirati životinju iz različitih kutova, također i izbliza, a korisno bi bilo uz životinju staviti neki predmet kao referencu veličine.

Dobro je slikati leđnu peraju jer se po njoj, ako je dovoljno očuvana, može čak prepoznati o kojoj se točno jedinki radi.

U slučaju da se radi o nasukanom dupinu, moguće je prepoznati identitet jedinke usporedbom s bazom podataka iz dosadašnjih istraživanja. Dupini se razlikuju po obliku leđne peraje i prirodnom obojenju, odnosno vidljivim ožiljcima koji nastaju usljed ozljeda zadobivenih tijekom života. U svakom slučaju, nije preporučljivo da ljudi diraju uginulu životinju, a to je čak i zabranjeno.

I.B.