U maslinicima istočnih Konavala berba maslina i dalje traje

Na većini mjesta na dalmatinskom jugu, ovogodišnja berba maslina već je završila, ali u maslinicima istočnih Konavala još je uvijek živo. Za berbu se koristi svaki trenutak između kišnih intervala.

- Ova je godina bila izvanredna. Odlična. Nije bilo uboda muhe. Dobro su masline rodile. Ove godine se počelo brat 15. listopada. Do sada se ubralo negdje oko 7 tona, a vjerojatno će još biti 2 i pol do 3 tone - govori Mato Čupić, maslinar.

Ovdje na krajnjem jugoistoku Konavala, iznad Gornjih Vataja, gdje se na vrhu planine Bjelotine susreću Hrvatska, Crna Gora i Bosna i Hercegovina masline uspijevaju do čak 450 metara nadmorske visine.

- Još 50 metara nadmorske visine i maslina više ne može uspijevati. A masline koje su na tom lokalitetu daju najbolju kvalitetu ulja, radi toga što se miješa planinski zrak s mediteranskim i imaju najviše polifenola, koji su lijek u ulju - govori Mato.

Čupići masline beru isključivo ručno, jer se tako postiže najbolja kvaliteta ulja.

- Mi nismo oduševljeni tim novim strojevima, jer tu ima jako puno otpada, lista masline, grančica - naglašava.

Mato Čupić uspio je u svome masliniku riješiti i sva tri goruća problema koji muče sve ostale dalmatinske maslinare, a to su redoviti urod, navodnjavanje i pristup svakoj njivi. Uskom stazom, između visokih kamenih međa, malim gusjeničarom bez problema iznosi po osam gajba maslina. Postigao je i da mu masline, sorte oblica, za koju se smatra da ne rađaju svake godine, redovito donose obilan urod.

- Što se tiče oprašivača, to sam počeo raditi ima jedno 25 godina i svake godine idem po malo dalje i dalje. Postoje dobra 2 oprašivača za oblicu i to je levantinka kao prva maslina koja je dobar oprašivač i pendolino. Tako da na ovim područjima od kad su se počele unositi levantinke i pendolino masline rađaju svake godine - rekao je.

Visoko u planini Čupići imaju vlastiti izvor, koji ljeti zna presušiti, pa su izgradnjom vodosprema osigurali dovoljnu količinu vode za natapanje maslina , sustavom kap po kap. A da bi urod bio pravi nužna je i redovita gnojidba.

- Po mogućnosti u devetom mjesecu, kad počnu padati prve jesenske kiše, najbolja je to gnojidba za maslinu. Onda ima cijelih pola godine da bi to uzela. Njezina usta su daleko od korijena masline i mora se to gnojivo razbacivati dalje od korijena masline i onda ona to uzima 6-7 mjeseci da bi bila sprema prilikom cvatnje, da ima ono što joj treba - naglašava Mato.

Kao što je Mato zaljubljen u svoje masline, njegov susjed Mario, isto Čupić, koji je u svojoj obitelji već treća generacija vrhunskih vinara, takav osjećaj gaji prema lozi i vinima. Pa je i vino od vrhunske dubrovačke malvazije nazvao Inamuran, što znači zaljubljen.

- Točno tako. Naše vino Inamuran to je od sorte dubrovačka malvazija. To je revitalizirana sorta koja se u Konavle vratila u punoj snazi, a u prijašnje vrijeme se proizvodila upravo ovako na ovim pergolama u dubrovačkom dijelu, a naravno da joj je srce u Konavlima. Posebna po tom položaju gdje se uzgajala, pri stranama kako se u nas kaže, u brdu, gdje su dosta bili dobri uvjeti. Cijeli dan u suncu i još jedan, u današnje vrijeme posebno važan čimbenik, je kvaliteta vode. Mi imamo ovdje jako kvalitetnu vodu i par izvora u neposrednoj blizini - govori Mario Čupić, vinar.

Mario Čupić školovani je vinar i smatra da njegova vinarija Damarius predstavlja savršenu simbiozu višestoljetne konavoske tradicije i iskustva, modernih tehnika i tehnologija, ali i upornosti, volje i truda stalno biti s lozom i vinom.

- Imamo problem nedostatka radne snage, a prije je u Konavlima bilo i puno više djece, moderni način života je to reducirao na dvoje troje djece. Ja imam dva sina koji su eto, svom srećom, zainteresirani da nastave ovu našu tradiciju - naglasio je Mario.

I vinari i maslinari s istoka Konavala nemaju, kažu, nikakvog problema s plasmanom svojih proizvoda, jer kupci prepoznaju kvalitetu. I zaključuju:

Ova godina je bila za poželjeti. Jedna od boljih godina i nadamo se ovogodišnjem vinu da će biti izrazito vrhunske kvalitete. Voljeli bi da bude što više ovakvih godina, naglasio je Mario za Plodove Zemlje.

I.G.