U Mariupolj uplovio prvi brod nakon pada grada – Ukrajina: Rusi su došli u pljačku

Prvi put od pada Mariupolja u ruske ruke u luku tog grada uplovio je brod kako bi ukrcao metal i prevezao ga u Rusiju. Kijev je taj potez nazvao “pljačkom”.

Glasnogovornik mariupoljske luke je za rusku prorežimsku agenciju Tass rekao da će u brod biti ukrcano 2700 tona metala, a nakon toga će u ponedjeljak otploviti 160 kilometara istočno do Rusije. Glasnogovornik nije rekao o kakvom se metalu radi i gdje je proizveden metal koji Rusi odvoze iz Mariupolja.

“Nakon žitarica kradu metal”

Ljudmila Denisova, ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava, na aplikaciji Telegram napisala je da se radi o “ruskoj pljački”.

– Nastavlja se pljačka u privremeno okupiranim dijelovima Ukrajine. Nakon pljačke ukrajinskih žitarica, okupatori su spali na odvoz metala iz Mariupolja – napisala je Denisova.

Jučer je, podsjetimo, najveći ukrajinski proizvođač čelika Metinvest objavio da je zabrinut da bi Rusija mogla koristiti nekoliko brodova preostalih u Mariupolju kako bi “krala i švercala metalurške proizvode” koji pripadaju Metinvestu. Pritom su optužili Rusiju za piratstvo, prenosi Index.hr

Glasnogovornik kompanije danas je rekao da metal koji se nalazi u mariupoljskoj luci pripada Metinvestu.

Rusija je taj grad osvojila prošli tjedan kad se predalo više od 2,4 tisuća ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal. U četvrtak je Moskva objavila da je luka razminirana i otvorena za komercijalni promet.

Z.G.