U makarskoj luci predstavljena zaštitna plutajuća brana u slučaju onečišćenja mora

MAKARSKA – Na lukobranu u Makarskoj jutros je održana javna prezentacija korištenja zaštitne plutajuće brane u slučaju onečišćenja mora.

Riječ je o projektu Plava obala s kojim je Makarska obala d.o.o aplicirala na Natječaj za financiranje projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine za Splitsko-dalmatinsku županiju za 2021. godinu te je osigurala 25.000 kuna bespovratnih sredstava. Prijavu je izradila Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA.

Foto: Facebook/Radio Makarska Rivijera

Plan je da se korisnici gradske luke, kroz sustavni edukativno-informativni program te popratne aktivnosti, educiraju o smanjenju onečišćenja mora plastikom, smanjivanju količine otpada u makarskoj luci, štetnosti plastičnog otpada u moru na bioraznolikost, načinima razvrstavanja otpada u luci te ponovnoj uporabi u svrhu uspostave koncepta održivog upravljanja makarskom lukom. U planu je i nabava mjerača kakvoće mora, doznaje Radio Makarska.

Krajnji cilj projekta je utjecati na smanjivanje količine otpada na morskom dnu u makarskoj luci uključivanjem nautičara i ribara kao korisnika luke te drugih zainteresiranih strana u predviđene projektne aktivnosti.

K.B.