U Luku Ploče uplovio najveći brod u povijesti luke – Orient Cavalier nosi više od 110.000 tona!

PLOČE – U Luku Ploče jutros je na novi terminal za rasute terete uplovio brod Orient Cavalier. Radi se o najvećem brodu u povijesti pločanske luke, čija je dužina 255 metara, a nosivost 110.813 tona. Za usporedbu, najveći brod koji je do sad uplovio u pločansku luku, bio je nosivosti 80.000 tona.

Orient Cavalier je stigao iz australske luke Hay Point, odakle prevozi ugljen namijenjen željezari u Zenici.

– Dolaskom ovoga broda Luka će proslaviti puštanje u rad novoga terminala za rasute terete. Naime, nakon probnoga rada od 1. ožujka 2019. godine, terminal je s današnjim danom dobio uporabnu dozvolu. Novi terminal tehnološki i financijski, zasigurno je jedan od najznačajnijih projekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 milijuna eura, a započet je 2005. godine uz suradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d. – piše u priopćenju iz Luke Ploče.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od šest milijuna tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale(365 m) i duboki gaz(18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta. Zbog svega navedenog povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom što omogućuje bolje pozicioniranje na tržištu.

– Terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 kvadratnih metara. Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije sukladno potpisanom ugovoru s Lučkom upravom opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom čija je vrijednost u prvoj fazi – izgradnje iznosila oko 40 milijuna eura. Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM. – naveli su još iz Luke Ploče.

D.G.