U lukama na sjeveru Njemačke počeo najdulji štrajk u posljednjih nekoliko desetljeća – Slijedi li još jedna kriza u EU?

Lučki radnici ponovno su paralizirali rad u glavnim lukama Sjevernog mora u Njemačkoj. Nakon što je propao posljednji krug pregovora za rješavanje dugotrajnog spora oko kolektivnog ugovora, organizirali su najdulji štrajk u posljednjih 40 godina.

Sindikalni div United Services Union pozvao je radnike na 48-satni štrajk na svim terminalima u zemlji nakon što su propali pregovori o kolektivnom ugovoru o radu sa Središnjom udrugom njemačkih lučkih kompanija. Štrajk je počeo jutros u 6 sati i trajat će do subote u 6 ujutro. Ovo je treća sindikalna akcija u posljednjih nekoliko tjedana i najduža sindikalna akcija još od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Njemačka kontejnerska kompanija Hamburg Süd priopćila je da je tijekom štrajka bila prisiljena pridržavati se potpunog prekida željezničkog, cestovnog i prekooceanskog tereta za uvoz i izvoz preko svojih njemačkih terminala. To izravno utječe na poslove u Bremerhavenu, Hamburgu i Wilhemshavenu.

Dugogodišnji spor oko kolektivnog pregovaranja paralizirao je rad u najprometnijim njemačkim lukama budući da United Services Union zastupa približno 12.000 radnika u lukama Emden, Bremerhaven, Bremen, Brake, Wilhelmshaven i Hamburg.

Ni nakon 6 krugova pregovora poslodavci nisu htjeli udovoljiti zahtjevu sindikata za povećanje osnovice plaća od 14 posto u 58 kompanija, uključujući glavne luke Hamburg i Bremerhaven. Sindikat također zahtijeva godišnji bonus do 1.200 dolara dijelom zbog neobuzdane inflacije koja povećava troškove života.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, suočava se s vrtoglavom inflacijom, pri čemu je poskupljenje hrane i energije rezultat ruske invazije na Ukrajinu. S druge strane, Njemačka je jedno od najkritičnijih pomorskih čvorišta u Europi, a štrajk će sigurno imati negativne učinke na opskrbni lanac na cijelom kontinentu u vrijeme kada se glavne europske luke bore sa zastojima.

K.B.