U Kuni na Pelješcu otkriven “Dodir” – Trajna skulpturu Mediteranskog kiparskog simpozija

KUNA/OREBIĆ – Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji s Općinom Orebić predstavila je skulpturu Dodir autora Emila Bobanovića Ćolića nastalu u sklopu 43. Mediteranskog kiparskog simpozija, likovne manifestacije,  koji se od 3.05. do 10.05.2021. održao u mjestu Kuna na Pelješcu.

Toplo proljetno poslijepodne okupilo je stanovnike Kune i njene posjetitelje povodom javnog predstavljanja skulpture “Dodir” njihovog Emila Bobanovića Ćolića, akademskog slikara i kipara rođenog upravo u Kuni na Pelješcu.

– Skulptura koju danas pokazujemo javnosti 17. je skulptura izvan Parka, autorsko je djelo Emila Bobanovića Ćolića kojem ovom prilikom prenosim pozdrave brojnih Labinjana kojima je ostao u sjećanju kao pedagog, profesor, kao inspiracija za umjetničko i društveno djelovanje, učenika koje je kroz 30-ak godina svojeg pedagoškog rada usmjerio da slijede svoje snove. Zahvaljujem se Općini Orebić na suradnji, gostoprimstvu koje ste nam pružili, kao i drugim donatorima; Gradu Labinu, Istarskoj županiji Odjelu za kulturu i zavičajnost i  Kamen d.d. iz Pazina na donaciji materijala za skulpturu – rekla je predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij Renata Kiršić.

Tea Bičić, umjetnička voditeljica simpozija, naglasila je važnost autora i njegovog djelovanja za oba poluotoka kojima je „gospar“ Emil dao godine svoga života te se zahvalila mještanima Kune i Općine Orebić na podršci i dobroj suradnji tijekom izrade skulpture “Dodir”. „Suradnja je to koja je logično nametnuta i na naše veliko zadovoljstvo, eto besprijekorno i ostvarena, sa rezultatom koji je postavljen nasuprot perivoju Mate Celestina Medovića u malom, a po ljudima velikom mjestu, koje je izrodilo mnoge velike i važne ljude, a kojem bi mnoga i puno veća mjesta sada mogla pozavidjeti na ovakvom ulazu.

Emil Bobanović Ćolić i klesar Deni Krizmanić / Foto: Mateo Gobo

Emil Bobanović Ćolić koji još u 96-oj godini života još uvijek stvara, u svojem se emotivnom govoru zahvalio svima što su omogućili da njegova kreacija doživi svoju uvećanu formu u kamenu i bude postavljena upravo na ulazu u njegovo rodno mjesto.

Skulptura Dodir dostupna je za javnost od  10. svibnja 2021. na njenoj trajnoj lokaciji nasuprot perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna na Pelješcu. Visoka je 220 cm, široka 150, a duboka 90 cm. Skulpturu je isklesao, majstor klesar Deni Krizmanić, a postavljena je i signalizacija kao i na ostalim skulpturama u Parku skulptura Dubrova pokraj Labina koja svim posjetiteljima kroz QR kod nudi informacije o autoru, Parku i Mediteranskom kiparskom simpoziju.

Ovogodišnji 43. MKS nastavlja se u ljetnim mjesecima u Labinu, na Dubrovi, kada ćemo realizirati još tri skulpture i predstaviti autore; Mirka Zrinščaka, Sinišu Majkusa i Erosa Čakića.

Udruga MKS upućuje posebne zahvale Branku Meštroviću, DVD KUNA Pelješac, PZ KUNA 1898, Alenu Hiliću, Petru Rašiću, OPG Antunović, Auto plus i Round o clock Ploče na pomoći u provedbi programa kao i Flavianu Škopcu na donaciji pločice sa natpisom.

D.G.