U Kotor sutra uplovljava mega kruzer – prvi otkako je počela pandemija

KOTOR – Nakon godinu i pol dana pauze, u crnogorski Kotor sutra uplovljava prvi mega kruzer – 228 metara dug brod Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises.

Velika je to vijest za crnogorski turizam, a posebice za Luku Kotor, koju je pandemija posebno pogodila budući da su se prihodi luke oslanjali na dolaske svjetskih kruzera, kojih nije bilo više od godinu dana, piše Boka News.

– Menadžment i zaposleni čine sve što je u njihovoj moći da bi izašli na kraj s teškom situacijom. Zaposleni u luci koji su također shvatili ozbiljnost situacije, dali su svoj doprinos tako što su se odrekli četrdset posto svojih zarada da bi Luka mogla preživjeti ovo turbulentno razdoblje – kazala je predsjednica Odbora direktora Luke Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Dolazak kruzera najavljen je za lipanj, no i dalje ih nema. Iz Luke Kotor kažu da je s pravne strane sve riješeno te da se čekaju odgovori stranih država, pogotovo Italije odakle dolazi najveći broj kruzera.

– Luka je potpuno spremna primiti kruzere, protokoli su doneseni u skladu sa zakonskom regulativom. Uputili smo note svim državama kod kojih smo bili na crvenoj listi za skidanje s te liste kako bi omogućili kruzerima da uplovljavaju i kod nas. Taj dopis je upućen i države imaju svoje protokole – kaže Popović Moškov koja očekuje da strane zdravstvene institucije i službeno skinu Crnu Goru sa crvene liste.

U Luci Kotor očekuju pomoć od resornih ministarstava u rješavanju dva ključna troška.

– Riječ je o koncesiji za korištenje obale i za pilotažu, koje iznose po 250.000 eura. Pola milijuna eura za nas je veliko fiksno opterećenje i tu smo pregovarali kako da se pomogne Luci – poručila je Popović Moškov.

Da bi završili poslovnu godinu bez gubitaka, potrebno je barem 60 uplovljavanja kruzera. Kako ne bi sav prihod ovisio o kruzing industriji, iz kompanije su najavili da će se posvetiti i razvoju marine.

K.B.