U Kostreni održan tradicionalni događaj za ronioce - Diversnight

KOSTRENA - U Kostreni je, u organizaciji škole ronjenja „ScubaGene“  održan drugi Diversnight kao dio globalnog Diversnight eventa koji se svake godine  održava prve subote u 11. mjesecu.

Već 18. godina u sklopu Diversnight eventa ronioci diljem svijeta zaranjaju u isto  vrijeme, a Hrvatska je, sa jednom prijavljenom lokacijom i to onom u Kostreni, sudjelovala drugu godinu za redom.

Nakon cjelodnevne bure vrijeme nam je ipak bilo naklono, pa je tako 18 ronioca (što  je i službeni broj poslan glavnom organizatoru u Norvešku) zaronilo uz podršku  kolega sa kopna, a nakon zarona druženje se nastavilo uz roštilj i neizostavnu  „Diversnight“ tortu.

Osim u Hrvatskoj, u 20:22 (po lokalnom vremenu) zaronilo se na još 150 lokacija u  25 zemalja svijeta, među kojima su i Australija, Južna Afrika, Grenland, Saudijska Arabija, Meksiko, Egipat, SAD, Tajland, Faroe otoci, Brunei, Kanada, kao i mnoge  europske zemlje.

Foto: Scubagene

Ronilo se u rijekama, jezerima, morima, kamenolomima, odnosno gdje god je  moguće i dozvoljeno ronjenje (ovisno o zemlji i prijavljenoj lokaciji), ali i u  najdubljem europskom bazenu „DeepSpot“ u Varšavi, Poljska.

Okupljanje ronioca pod imenom „Diversnight“ prvi puta je održano 2005. godine na nekoliko ronilačkih lokacija u Norveškoj kao ideja zbližavanja ronioca koji nemaju  „buddija“ ili koji žive na područjima gdje nema ronilačkih centara. Ubrzo su se ideji  pridružile prvo susjedne Danska i Švedska da bi s vremenom Diversnight prerastao  u globalni event koji se, kako smo već spomenuli, ove godine održao po 18. puta.

Sam noćni zaron uvijek započinje prema broju godine (Diversnight2022 - 20:22 po  lokalnom vremenu), a nakon zarona, uz roštilj i nagradnu igru, servira se i  Diversnight torta prema ideji začetnice Diversnighta, norvežanki Tone Svee Dahl.

D.G.