U Konavlima još jedna dobra turistička sezona - Gosti vole izvorno, prirodno i tradicionalno

U ruralnom dijelu Konavala, najjužnijem kraju Hrvatske, još jedna dobra turistička sezona. Uz OPG-ove, koji su na tom području u dva desetljeća doživjeli uzlet, posljednjih godina turistima se sve više nude kuće za odmor s bazenima. Prednosti su blizina Dubrovnika i zračne luke, a tijekom odmora gosti se upoznaju i s tradicionalnom gastronomijom.

Tijekom Domovinskog rata spaljena do temelja, danas kuća za odmor u srcu Konavala. Pruža mir daleko od gradske vreve.

- To je to što smo tražili. Malo od posla da se odmorimo i baš je lijepo ovdje - rekla je gošća iz Njemačke, Danijela.

Tu uglavnom odsjedaju obitelji s djecom, a ova sezona malo je lošija od lanjske.

- Imam rupa. Imao sam jednu, slijedi još jedna u rujnu. Ja se nadam da će se tu nešto dogoditi, da će se malo i popuniti s obzirom na to da je ponuda zbilja dobra, bogata. I nisu cijene neke prevelike. Zadovoljan sam. Lani je bilo malo bolje - rekao je vlasnik kuće za odmor Antun Toto Rilović.

Prema statistikama, Konavle u prvih sedam mjeseci bilježe 20-ak posto više noćenja nego lani, ali i 5 posto više kapaciteta u privatnom smještaju.

- Ovi koji traže osamu neku i stvarno odmor od njihova užurbanog života idu u Konavle u brojne vile s bazenima, apartmane isto tako - kazala je Lucija Vezilić iz TZ-a općine Konavle.

Ponuda prati potražnju pa je u ruralnom dijelu Konavala čak 200 bazena. A te goste zanima tradicija i autohtona kuhinja, domaći proizvodi pripremljeni u obitelji.

- Sve više gosti dolazi na OPG-ove, da se bave raznim aktivnostima, od aktivnog turizma, sudjeluju u školama kuhanja, žele upoznati našu tradiciju, način života i to je ono što Konavle nude - rekla je Jelena Gale Pregelj, tajnica udruge Agroturizam Konavle.

Bajkoviti ambijent restorana privlači goste već 55 godina. Sezona im je na razini lanjske, ali ne i cijene.

- Radi svih ulaznih troškova, inputa i svega ostaloga, da bi mi zadržali kontinuitet kvalitete i svega ostaloga na koji smo navikli, morali smo i mi ići malo korigirati cijene u tome segmentu - pojasnio je za Dnevnik šef kuhinje Tomislav Čičak.

No, gosti su to prihvatili.

- Hrana je vrlo ukusna. Potpuno drukčija od francuske kuhinje - pohvalila je gošća iz Francuske.

A upravo to gosti Konavala i traže - drukčije, izvorno, prirodno i tradicionalno.

A.B.