U Jelsi se priprema neobična trail utrka

JELSA – U Jelsi se 23. travnja održava prva trail utrka na tom području, a koja će biti malo drugačija od uobičajenih trail utrka. Trčat će se rutom poznate hvarske procesije „Za križen“, koja se održava 10 dana prije ove utrke.

Kao spoj zelenog i plavog, Jelsa Trail će vas provesti kroz zelenilo hvarskih maslenika, vinograda, aromatičnog bilja, te uz plavetnilo i miris mora, autohtnog i inskonskog otoka Hvara koji se može pohvaliti s čak 6 znamenitosti urštenih na popis UNESCO-a.

Utrka će prolaziti kroz zaštićeno Starogradsko polje, a cijelom dionicom trkače će pratiti brojni suhozidi, također zaštićeni kao kulturna baština. Predviđene su 3 trkačke kategorije zanimljivih naziva.

Foto: Starogradsko polje/Visit Jelsa/Facebook

SRDELICA  5 km, +260 m

Staza je prikladna za početnike i djecu, a pogotovo za one koji utrku žele proći u nešto ležernijem izdanju, odnosno šetajući. Start i cilj je na rivi u Jelsi, a staza nudi predivne poglede u okolici Jelse i s drevne kule Tor. Na stazi neće biti okrepne stanice. Vremenski limit za završiti utrku je 2 sata.

ŠKARPINA, 11 km, +420m

Staza je prikladna za početnike, ali i za natjecatelje u nešto boljoj kondiciji. Start i cilj utrke su na rivi u Jelsi. Nakon uspona i prolaska pokraj kule Tor, staza vodi kroz maslenike i vinograde u pitoreskne Pitve odakle se vraća natrag u Jelsu. Staza ima jednu okrepu u Pitvama (7km), a vremenski limit za završiti utrku je 3 sata.

Foto: Pitve/Visit Jelsa/Facebook

ŠANPJER, 20 km,  +620m

Najduža staza zahtjeva određenu razinu kondicije, ali tehnički nije zahtjevna. Start i cilj su u Jelsi. Nakon prolaska pokraj drevne kule Tor, trkači idu na Pitve odakle prate trasu poznate Procesije za križen. Staza vodi kroz predivna mala mjesta u okolici Jelse – Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Staza će imati dvije okrepne stanice: Pitve (7 km) i Vrbanj (12 km). Vremenski limit za završiti ovu dionicu je 4 sata. Ima i vremenski limit na stazi u Vrbanju (12 km) do kojeg treba doći najkasnije za 2 sata i 15 minuta.

Vrboska – Foto: Boris Kačan

Sudionike Jelsa Traila na kraju utrke očekuje okrijepa – prava dalmatinska spiza uz zvučnu kulisu klape, a najbolji sudionici dobit će medalje u obliku hvarske čipke, koja također nosi UNESCO-vu oznaku.

Detaljne informacije o prijavama, kotizaciji i organiziranom prijevozu od trajektnog pristaništa do starta utrke možete pronaći na web stranici Turističke zajednice Jelsa.

K.B.