U Jadran puštena još jedna oporavljena kornjača

LOŠINJ – Svjetski dan kornjača Institut Plavi svijet obilježio je na najbolji mogući način. Nakon mjeseci rehabilitacije u more je jučer puštena oporavljena glavata želva, koju su zaposlenici oporavilišta nazvali Malin.

Malin se u Oporavilištu za morske kornjače na Lošinju oporavljala od infekcije dišnog sustava, a bila je i dodatno oslabljena parazitskom invazijom. Po završetku terapije i nakon višemjesečnog oporavka, spremno je dočekala povratak u more. Ispratila ju je i gđa. Sanja Zubčić koja je u kolovozu prošle godine pravovremeno dojavila pronalazak bolesne morske kornjače i na taj način omogućila njen uspješan oporavak.

Foto: Blue World Institute

Djelatnici oporavilišta postavili su u more bazen za provjeru plovnosti i stjecanje kondicije morskih kornjača. Bazen promjera 15 m i dubine 7 m smješten u zaštićenoj uvali u moru, koristit će se kako bi se jedinke koje su dugoročno boravile u zatvorenim bazenima oporavilišta prilagodile na okolišne uvjete i pripremile za povratak u prirodu. Radi se o prvom objektu s tom svrhom u hrvatskom dijelu Jadrana.

Foto: Blue World Institute

Prvi korisnik specijaliziranog bazena je glavata želva Saturn, koja je premještena iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju. Ovaj bazen, značajno većeg promjera i dubine od zatvorenih bazena oporavilišta, s jedne strane osigurava morskim kornjačama kvalitetnije uvjete tijekom posljednjeg razdoblja procesa oporavka, dok s druge strane omogućava istovremeno zbrinjavanje većeg broja ozlijeđenih i bolesnih jedinki. Nabava bazena sufinancirana je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda.

Foto: Blue World Institute

K.B.