U Istri snimljen najveći europski leptir s rasponom krila od 15 centimetara

Hrvatska je zemlja bogate bioraznolikosti, a u vremenu u kojem smo svjedoci brojnih devastacija prirode i zagađenja okoliša, to je prava blagodat. Posebno je dojmljivo kad se u prirodi “naleti” na pravog kapitalca.

To se dogodilo gospođi Anici Šudić iz Istre, koja je u u Srbanima kod Nove Vasi snimila najvećeg europskog leptira Saturnia pyri iz porodice Saturniidae, poznatijeg kao veliko noćno paunče.

Riječ je o vrsti koja je prvi put opisana u drugoj polovici 18. stoljeća, a čiji raspon krila može dosegnuti 20 centimetara. Primjerak koji je snimljen u Istri ima raspon krila od 15 centimetara.

Noćna paunčad je porodica noćnih leptira koji na krilima imaju pjegu poput oka. Česti su u tropskim krajevima, a među njima se ubraja i najveći leptir na Zemlji Attacus atlas iz Indije i Kine, s rasponom krila od nevjerojatnih 30 centimetara.

Veliko noćno paunče u prosjeku živi do 5 dana, a za hranu koristi zalihe masti koje je nakupio tijekom stadija gusjenice. Rasprostranjen je diljem središnje i južne Europe, a jedna od zemalja u kojima obitava je i Hrvatska. Najčešće ga je moguće vidjeti duž obale i na otocima.

J.K.