U Istri cijene smještaja najviše ali traži se i krevet više

Trenutno je u zemlji više od milijun turista. Najviše u Istri, gdje turizam probija sve rekorde. U hotelima i kampovima uglavnom nema slobodnih mjesta, ali se poneka mogu naći u privatnom smještaju u kojem broj kreveta svake godine rapidno raste.

U gotovo svakom istarskom mjestu, deseci tisuća turista. Onih koji plaćaju najviše cijene smještaja i drugih usluga, kako i priliči špici.

Mislim da su normalne, jer sve je išlo gore, rekla je Christine, Nizozemska.

Nemamo osjećaj ni da je jeftino, otprilike kao u Nizozemskoj, dodao je Burt iz Nizozemske.

Nedavne kiše tek su neznatno usporile priliv turista, no minusi su se brzo nadoknadili.

- Od početka godine do jučerašnjeg dana imamo 2,1 milijuna noćenja, što je za jedan posto bolje, nego prošle godine, a čak tri posto bolje nego 2019. Nešto je lošiji privatni smještaj nego lani, ali to nije ni čudno s obzirom na široku paletu smještaja, koji se nudi u destinaciji - naglasio je direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik.

Traži se i krevet više

Samo je u u Poreču u privatnom smještaju čak 700 kreveta više nego lani. Oni koji se turizmom dugo bave, ne žale se.

- Nastojimo biti kvalitetni, da su apartmani čisti i jedan određeni odnos prema gostu. Možda smo izgubili jedan dio gostiju zbog povećanih cijena, ali mislim da nam nije žao, gosti koji dolaze su kvalitetni - istaknuo je za Dnevnik privatni iznajmljivač Adriano Mates.

I hotelske tvrtke povećale su cijene, no za više od deset posto samo ondje gdje su ulagali. U ovom je kampu niknula nova rekreacijska zona s animacijskim i sportskim sadržajima - idealno za obitelji s djecom.

Vrlo je čisto i jako lijepo, a i more je tu jako dobro, kazao je Alexander iz Belgije.

Zaista se traži i krevet više, u destinaciji Poreč, možemo reći da smo na sto posto popunjenosti naših kapaciteta, poručila je glasnogovornica jednog hotelskog lanca Eva De Zan Prusina.

Manje od toga u ovo doba nisu ni očekivali. Svesrdno rade na atrakcijama koje će privući goste u jesen. Jedna od njih svakako je svjetski poznata utrka Ironmen.

- Otvorit ćemo tri hotela više u odnosu na listopad prošle godine, već je utrka rasprodana, tisuću i petsto natjecatelja zajedno sa svojim pratnjama - dodala je Eva De Zan Prusina.

Očekuje se da će tradicionalno niže jesenske cijene prizvati i mnoge individualne goste, osobito ove godine kada se kućni budžeti pažljivije nadziru.

A.B.