U hvarskoj luci pronađeni vrijedni arheološki artefakti

HVAR – Prošli mjesec završena je prva faza podvodnih arheoloških istraživanja podmorja hvarske luke, tijekom koje je pronađeno niz vrijednih arheoloških nalaza, koji su potvrdili važnost i kontinuitet postojanja i funkcioniranja hvarske luke i naselja kroz razdoblje od gotovo 3000 godina.

Najraniji pronađeni arheološki artefakti datiraju iz prapovijesnog razdoblja i ukazuju na intenzivno korištenje luke u tom razdoblju te komunikaciju s grčkim kulturnim krugom.

Tijekom opsežnog istraživanja pronađeni su i predmeti iz doba antike poput amfora tipa Lamboglia te kasne antike koji, tvrde arheolozi, dokazuju razvoj i širenje grada u tim periodima. Nalazi upućuju i na to  da je Hvar bio jedna od bitnijih točaka obrambeno-nadzornog sustava koji se sastojao od više punktova stvorenih u svrhu obnove kontrole pomorskih puteva i uspostave pomorske dominacije na Jadranu i istočnom Mediteranu u 6. stoljeću od strane Bizanta, često nazivanog Justinijanovim limesom.

Pronađene su i srednjovjekovne uljane svjetiljke te brojni predmeti iz vremena mletačke uprave.

Na odabranim pozicijama unutar gradske luke i oko otočića Galešnik, odnosno lokacijama koje pokazuju najveću gustoću i vrijednost arheološkog materijala, nastavit će se sondažna arheološka istraživanja, za koja se vjeruje da će razotkriti ključne podatke o povijesti i arheologiji grada Hvara i područja srednje Dalmacije uopće.

Istraživanje je provela tvrtka za arheološka istraživanja Kantharos d.o.o. iz Hvara u suradnji s Gradom Hvarom, a projekt je sufinanciran od strane Splitsko-dalmatinske županije na temelju Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

K.B.