FOTO U Hrvatsku danas stižu još dva američka helikoptera Black Hawk

U Hrvatsku danas stižu još dva američka helikoptera Black Hawk. Prihvat je organiziran u Međunarodnoj zračnoj luci Franjo Tuđman. Prva dva helikoptera bila su donacija Vlade SAD-a, a ova dva koja stižu danas Hrvatska je kupila u paketu vrijednom 85 milijuna dolara.

Helikopteri se, uz tradicionalne vojne zadaće, mogu koristiti i za pomoć civilnim institucijama - za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje te hitan medicinski prijevoz, piše HRT.

Radi se, inače, o projektu opremanja Oružanih snaga helikopterima zapadne tehnologije, koji je počeo u prosincu 2018. godine u suradnji s američkom vladom.

Podsjetimo, projekt opremanja Oružanih snaga RH s dva helikoptera počeo je u prosincu 2018. u suradnji s Vladom SAD-a.

Od ukupno četiri helikoptera, dva su iz donacije Vlade SAD-a, a dva helikoptera koja su danas stigla nabavilo je Ministarstva obrane.

Posljednja dva Black Hawka s opremom vrijede 138 milijuna dolara, od čega 53 milijuna financira Vlada SAD-a, a 85 milijuna Ministarstvo obrane RH na teret Državnog proračuna.

Helikopteri su višenamjenski, odnosno osnovna namjena će im biti prijevoz ljudi i opreme. Mogu prevesti do 11 putnika, uz dva tehničara letača.

Maksimalna im je brzina do 360 kilometara na sat, plafon leta šest kilometara, a maksimalan dolet 511 kilometara.

Ove će letjelice zasigurno najviše pomoći u hitnim medicinskim transportima, gdje će zamijeniti već zastarjele ruske Mi-8.

D.G.