U Hrvatskoj ovog ljeta 150 posto više Francuza nego lani

Hrvatska turistička zajednica izvijestila je o dobrim turističkim brojkama kada je u pitanju dolazak francuskih gostiju u Hrvatsku, odnosno na hrvatsku obalu.

Prema podacima HTZ-a, Francuzi su ovog ljeta doslovce poludjeli za hrvatskom obalom. U dosadašnjem dijelu godine zabilježeno je više od 230 tisuća dolazaka s tržišta Francuske što je gotovo 150% više nego lani.

Foto: HTZ

– U Hrvatskoj trenutačno boravi oko 27 tisuća francuskih gostiju koji posebno preferiraju Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, a sve više otkrivaju i Istru. Omiljene destinacije su im Split i Dubrovnik, ali i otok Hvar koji u ovom trenutku po turističkom prometu Francuza nadmašuje rezultate iz 2019. godine i to za 30 posto – istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Kaže kako su Hrvatska i Francuska ovog ljeta povezane brojnim zrakoplovnim linijama usmjerenim prema zračnim lukama Zagreba, Pule, Zadra, Splita i Dubrovnika. Francuzi u Hrvatsku mogu letjeti iz Pariza, Bordeauxa, Lyona, Marseillea, Nantesa, Nice, Strasbourga i Toulousea, uz ponudu više od 30 različitih redovnih, low cost i charter linija prijevoznika Transavia, Volotea, Ryanair, Easyjet, Croatia Airlines i Air France.

HTZ je u dosadašnjem dijelu kolovoza zabilježio oko 100 tisuća dolazaka te 380 tisuća noćenja francuskih turista što je 103% više dolazaka nego li tijekom usporedivog razdoblja 2020. godine, tj. razina od 74 posto dolazaka zabilježenih u istom periodu rekordne 2019. godine.

Foto: HTZ

U HTZ-u su uvjereni kako su za povećani broj francuskih turista na hrvatskoj obali zaslužne novinske reportaže i članci objavljeni u brojnim francuskim medijima, među kojima su i svjetski popularni modni časopis Vogue te u jedan od najčitanijih dnevnih francuskih listova, Le Figaro.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

HTZ lista strane novine, pa računa: “Potražnja Amerikanaca za Hrvatskom i Dubrovnikom porasla za 205 posto”