U eksploziji brodskog motora ozlijeđena tri crnogorska pomorca

Dva pomorca su teže, a jedan lakše ozlijeđen u eksploziji motora koja se dogodila u utorak ujutro na kontejnerskom brodu MSC-a pokraj francuske obale.

Kontejnerski brod MSC Rachele, koji plovi pod zastavom Paname, bio je na putu iz Napulja za francusku luku Fos-Sur-Mer. Na otprilike 20 milja udaljenosti od Cape Cépeta dolazi do eksplozije brodskog motora u kojem stradavaju crnogorski pomorci. U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 20 članova posade.

Foto: Screenshot/Instagram

Kotorani V.V. (36) i V.K. (31) teško su ozlijeđeni i nalaze se u vojnoj bolnici u Toulonu. Baranin N.N. (24) lakše je ozlijeđen te je prebačen u gradsku bolnicu, prenosi BokaNews.

Spasilački tim poslan je na kontejnerski brod kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje članova posade, stanje stroja, status plovila i tereta, ali i posljedice požara i eksplozije. Prema prvim izvješćima, požar na kontejnerašu od 107.466 dwt stavljen je pod kontrolu, ali brod je plutao bez pogona zbog čega je otegljen na sidrište Fos, gdje je tijekom noći i usidren.

Još se ne zna što je uzrok požara. MSC je je u kratkom priopćenju objavio kako im je sigurnost posade na prvom mjestu te da su zahvalni francuskoj mornarici na brzoj reakciji u spašavanju ozlijeđenih pomoraca.

– Zaštita naših pomoraca i osiguranje njihove sigurnosti i dobrobiti naš je glavni prioritet, a imamo sveobuhvatne mjere zdravstvene zaštite i sigurnosne protokole u našoj floti brodova. U potpunosti smo predani nastojanjima da naše operacije budu što sigurnije. Naša preliminarna izvješća pokazuju da nije bilo štete na kontejnerima na brodu. Obavijestili smo pogođene kupce s teretom na brodu o incidentu s plovilom te ćemo ih obavijestiti o budućim kretanjima plovila i njegovog tereta. MSC pomno prati situaciju i žali zbog neugodnosti uzrokovanih ovim incidentom – stoji u priopćenju kompanije.

Prema posljednjim informacijama svi ozlijeđeni pomorci su izvan životne opasnosti.

J.K.