U Dubrovniku svečano otvoren Festival svjetlosti Lumiart 2023.

DUBROVNIK - Spektakularnim 3D mappingom na palači Sponza svečano je otvoreno 3. izdanje Festivala svjetlosti Lumiart Dubrovnik, uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Svečanom otvorenju nazočili su zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.

Ovaj festival transformirao je mnoge dubrovačke ulice i znamenitosti u novo ruho – od kule Minčeta i zidina osvjetljenih nešto drukčijim bojama nego inače, preko vrata od Pila koja su poslužila kao kulisa za ulaz u grad kroz LED instalaciju „Rainbow slide“ do Straduna obojenog umjetničkim projekcijama.

Na palači Sponza, kao centralnoj pozornici festivala, osim impresivnih 3D mappinga mogle su se vidjeti i projekcije dječjih radova OŠ Marina Getaldića, nastale na radionicama u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Novost ove godine je i program u atriju palače Sponza gdje je smještena LED instalacija „Tesseract“ i izložba „Dubrovnik AI Imaginarium“.

Posebno je bilo u Kneževom dvoru gdje je smještena laserska harfa, dok je nagrađivana interaktivna LED instalacija „Beating heart“ smještena na Peskariji, a interaktivna instalacija „Vasarely remake“ u parku u Pilama.

Najmlađi posjetitelji svakako su najviše uživali u interaktivnim igricama koje je osmislila dubrovačka tvrtka Pixel dizajn na fasadi zgrade na Trgu Luža.

Šaroliko, veselo, inspirativno i drukčije bilo je u gradu večeras, a predstoje još dva dana svjetlosne čarolije. Iz bogatog programa izdvajamo live performance „Audio-visual journey by Pixel design & Cobblestone echoes“ koji će se održati u subotu, 4. studenog s početkom u 21:30 sati na palači Sponza.

Svi su pozvani na Lumiart i sva događanja su besplatna, pozivaju iz Grada.

A.B.